Skip to main content

„Olyan árnyékjelentést készít az RMDSZ a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartájának alkalmazásáról, amely reálisan tükrözi a nyelvi jogok gyakorlati alkalmazását, továbbá képes arra, hogy az Európa Tanáccsal megismertesse a romániai kétnyelvűség gyakorlati problémáit.” – hangsúlyozta Markó Attila, sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselő Budapesten, az Anyanyelvhasználat külhonban – a jogi lehetőségektől a megvalósításig című konferencián.

Mark

A képviselő elmondta, hogy az RMDSZ átfogó és minden területre kiterjedő elemzést végzett arról, hogyan érvényesülnek a nyelvi jogaink az oktatásban, közigazgatásban, igazságszolgáltatásban, médiában, valamint a kulturális élet, gazdasági, szociális élet és külkapcsolatok területén. „Az elemzés nyomán megbizonyosodtunk, hogy Romániában a legtöbb nyelvi jog csak papíron létezik. Az a kötelességünk, hogy erre felhívjuk az Európa Tanács figyelmét, de emellett a romániai közvélemény figyelmét is. Ugyanakkor olyan programokat kell kezdeményeznünk, amelyek a magyar közösség jogtudatosságát erősítik, hogy éljünk törvényben rögzített jogainkkal” – mondotta.

A képviselő hozzátette: arra törekszik az RMDSZ árnyékjelentése, hogy a román hivatalos jelentésnek valósághű tükre legyen, emellett reflektáljon az Európa Tanács korábbi ajánlásaira is ezen a területen.
A Kisebbségi Jogvédő Intézet, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet által szervezett konferencián Markó Attila kitért arra is, hogy az RMDSZ az utóbbi időben számos olyan törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentbe, amelyek a nyelvi jogok érvényesülését szolgálják az egészségügy, igazságszolgáltatás, Nép Ügyvédjének hivatala működésének területén.

A konferencián részt vettek a Mikó Imre jogvédelmi szolgálat háromszéki irodájának munkatársai, Benkő Erika és Zsigmond József is, akik sajátos háromszéki eseteket mutattak be.