Skip to main content

Nem tudnak annyi bírságot kiszabni, mint ahányan tudunk ünnepelni, szögezte le Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke, aki Antal Árpád és Bokor Tibor polgármesterekkel tartott hétfőn közösen sajtótájékoztatót, amelyen hangsúlyozták, a háromszékiek számára március idusa a legszentebb nemzeti ünnep, a két városvezető pedig megfellebbezi a magyar szimbólumokért kiszabott bírságokat. Kovászna megye prefektusa két egymást követő napon is megbírságolta ötezer-ötezer lejre Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely polgármesterét.

foto_Kocsis_B_Janos-sajtotajekoztato_RMDSZ-5106

„Az 1157/21.11.2001-es kormányhatározat értelmében azok a nemzeti kisebbségek, amelyek rendelkeznek országos szintű szervezettel/egyesülettel, saját rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket is, ez alapján szervezzük a március 15-ei ünnepségeinket. A háromszékiek számára ez a legszentebb nemzeti ünnep, ilyenkor mi a szívünkre hallgatunk. Az biztos, hogy nem tudnak annyi bírságot kiszabni, mint ahányan tudunk ünnepelni. Egyértelmű egyébként, hogy nincs jogi alapja a bírságoknak, láthatóan más volt a szándék” – mondta el Tamás Sándor, aki Viorică Dăncilă kormányfő és Liviu Dragnea, a kormánypárt elnökének március 15-ei üzenetére hivatkozva jegyezte meg, sajnos a napi gyakorlat a megyében nem a nemzetek közötti jó együttműködést és a kölcsönös tiszteletet mutatja.

Mint ismeretes, Viorica Dăncilă üzenetében a következőképpen fogalmazott: „Március 15. kiváló alkalom arra, hogy a romániai magyar közösséget ünnepeljük, és méltassuk az országunk területén az utóbbi évtizedekben kialakított nemzeti közösségek közötti jó együttélést”, míg Liviu Dragnea facebook bejegyzésében így köszöntötte a magyarokat: „A nemzetiségek közötti békés együttélés és a kölcsönös tisztelet mindig is fontos viszonyítási pont volt a román társadalom fejlődésében, és annak is kell maradnia. Az elmúlt száz évben Románia állampolgárai, nemzetiségtől függetlenül, közös megpróbáltatásokon estek át, ugyanakkor a szabadság, a demokrácia és a jólét iránti vágyuk is közös volt”.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere három lehetséges forgatókönyvet vázolt. Az első forgatókönyv szerint tudatosan a kettős beszédet használják, ezért nincs a kormány üzenete és a prefektusi cselekedet között összhang, a második forgatókönyv szerint a miniszterelnök és a pártelnök üzenete őszinte, a prefektus viszont szembe megy a kormánnyal, amelynek képviselője kellene, hogy legyen. A harmadik lehetőség, hogy a székelyföldi prefektusok nem a kormány, hanem más intézmények utasítása szerint jártak el. „Úgy vélem, a kormánynál van a labda, el kell dönteniük, hogy a prefektus kinek az utasítására adta a bírságokat” – hangsúlyozta Antal Árpád.

Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere a gyulafehérvári nemzetgyűlés kijelentéseit idézte fel, mely szerint teljes nemzeti szabadságot ígértek az összes együtt élő nemzetnek, de ugyanakkor a sajtószabadság mellett a gyülekezési szabadság jogát is szorgalmazták. Száz évvel később a miniszterelnök üzenetében úgy fogalmaz, hogy „Románia támogatja az „egység a sokszínűségben” – európai értéket, a nemzeti identitás kifejezését, a hagyományok, valamint nyelvi és a kulturális örökségünk védelmét.” „Most akkor a prefektus egyetért vagy sem a miniszterelnök üzenetével?” – tette fel a kérdést a céhes város vezetője, aki megjegyezte: az első bírság kiszabásánál Kézdivásárhely díszítése még folyamatban volt.

Mindkét város polgármestere leszögezte, megfellebbezik a pénzbírságokat. Idén március 15-én Kovászna megyében 90 településen 128 rendezvényt tartottak több mint harmincezer háromszéki részvételével.