Skip to main content

Az emberek tudják, hogy a május 26-ai EP-választáson mennyi vesztenivalójuk van, figyelnünk kell a provokációkra és bíznunk kell józan paraszti eszünkben, hogy megakadályozzuk az erdélyi magyarság meggyengítésére irányuló törekvéseket és hogy ne adjuk át a terepet a Brüsszelbe készülő magyargyűlölő román politikusoknak – fogalmazta meg hétfői, sepsiszentgyörgyi kampánykiértékelő sajtótájékoztatóján Tamás Sándor, Antal Árpád és Vincze Loránt.

2019_05_20_MihalyLaszlo_sajttaj

„Hat nap van még a kampányból, ha a kicsinyhitűséget levetkőzzük, akkor igen, lehetséges akár három európai parlamenti képviselői helyet megszerezni, de ha 5,0 százalék lesz a végeredmény, akkor csak egy EP-képviselője lesz az erdélyi magyarságnak” – hívta fel a figyelmet Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke, rámutatva, hogy politikai és gazdasági kérdés is, hogy legyen az erdélyi magyar közösségnek európai parlamenti képviselete.

„Az elmúlt hetekben sok találkozón vettünk részt, az emberek konkrétan érzik, hogy a május 26-ai választással milyen veszítenivalójuk és milyen nyernivalójuk van. Vannak, akik szeretnek és támogatnak, de bizony vannak, akik a vesztünket éhezik” – mondta el a háromszéki elöljáró, név szerint felsorolva, hogy Rareș Bogdan, Traian Băsescu, Dacian Cioloș, Mihai Tudose ott lesz az Európai Parlamentben, ők pedig nem a mi érdekeinket képviselik. A Klaus Iohannis által támogatott referendum pedig olyan réteget mozgat meg, amely nem biztos, hogy részt vett volna az EP-választáson, ezért emelkedni fog a részvétel, tehát nagyon fontos, hogy minél több erdélyi magyar menjen el szavazni, erősítette meg Tamás Sándor.

Az elmúlt hónapokban a román nemzetállami boszorkánykonyhákban – különböző elemzők, tanácsadók többek között a Román Akadémia környékén is – egyértelműen megfogalmazták, hogy a román nemzetállam építése szempontjából a következő legfontosabb lépés az etnikai alapú politikai szervezetek felszámolása, figyelmeztetett Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi elnöke. „Ezt kétféleképpen lehet megoldani, ha vegyes pártot hoznak létre szlovákiai mintára, erre is van már kísérlet, de sokak számára még inkább kézenfekvő a másik megoldás, hogy az RMDSZ-t a bejutási küszöb alá nyomják. Ha végiggondoljuk ezeket az eszmefuttatásokat, akkor lehet jobban megértjük és értékeljük politikai képviseletünk fontosságát és súlyát úgy Brüsszelben, mint Bukarestben és a helyi önkormányzatokban. Az elmúlt időszakban egyértelmű a cél, hogy az erdélyi magyarságot meggyengítsék” – fejtette ki Antal Árpád.

„Az RMDSZ és az erdélyi magyarság harminc éve él együtt, ez idő alatt volt jó és rossz is, és ahogy lenni szokott, hajlamosak vagyunk inkább rosszra emlékezni. Az RMDSZ nem egy tökéletes politikai alakulat, nem tökéletes emberek politizálnak benne. Meggyőződésem, ahogy Európa számára sincs más út, mint az EU, ugyanúgy az erdélyi magyar közösség képviselete szempontjából sincs jobb politikai struktúra, mint az RMDSZ” – mondta a sepsiszentgyörgyi elöljáró. „Bízom az emberek józan eszében, hogy felismerjük mindannyian, nincs számunkra más választás mint az, hogy megmutassuk erőnket vasárnap, hogy bebizonyítsuk, hogy képesek vagyunk összefogni és kiállni saját érdekeink mellett” – emelte ki Antal Árpád.

Székelyföldnek többet kell hozzátennie az erdélyi közöshöz

„Lehet kritizálni az RMDSZ-t, és kell is, de ezeket a vitákat közösségen belül kell rendezni. Viszont amikor sorsdöntő kérdés előtt állunk, félre kell tenni az ellentéteket annak érdekében, hogy ne fosszuk meg magunkat a lehetőségektől. Három évtizede tapasztaljuk, hogy az erős politikai érdekképviselet, az RMDSZ nélkül a magyarság nem tud eredményeket elérni. Ha nem vagyunk ott minden döntéshozatali szinten, azzal közösségünket fosztjuk meg az érdekérvényesítés lehetőségétől, ez öncsonkítás, ezt nem engedhetjük meg magunknak. Az a kérdés, hogy átengedjük-e teljesen a terepet a Brüsszelbe készülő nacionalista, magyargyűlölő román politikusoknak, vagy elküldünk két-három erdélyi magyart, aki elmondja a román állam túlkapásait, jogsértéseit, aki kiharcolja a támogatásokat, és aki a kisebbségvédelmi törvényért dolgozik. A székelyföldi embereknek hatalmas a felelősségük, sok múlik rajtuk. Május 26-án a Székelyföldnek többet kell hozzátennie az erdélyi közöshöz, mint szokott, hogy erősek maradhassunk, hogy szavunk legyen!” – mondta el Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke.

Román érzelmi kérdést kreáltak az úzvölgyi esetből – figyelni kell a provokációkra

Az úzvölgyi fekete-zsákos történet kapcsán Antal Árpád rámutatott, hogy kérdés miért és kinek volt fontos ez az akció, kiket erősít ez a történet. „A román média erre fel tudott ülni, az egész ügy kapcsán sikerült elterelni a figyelmet, hogy a dormánfalvi önkormányzat törvénytelenséget törvénytelenségre halmozott, átvitték egy érzelmi dimenzióba, ami arról szól, hogy román hősök keresztjeit szemeteszsákokba burkolták. Érdemes megnézni azt is, hogy kik voltak, hiszen beazonosíthatóak, kérdés, hogy mi volt a szándék ezzel a történettel” – mondta el az elöljáró, hozzátéve, hogy az a hölgy is részt vett az akcióban, aki két évvel ezelőtt Tusványoson provokálta a székelyföldieket azzal, hogy Orbán Viktort kifütyülte. „Ez a hölgy egy provokátor, ugyanazt tette most is: provokált. Az akciót követően, alig egy órán belül az egész román média, a román politikum ráugrott a témára. Látszott, hogy ez egy kitalált forgatókönyv és vannak különböző szerepek. A cél egyértelműen az volt, hogy az erdélyi magyarságot rossz fényben tüntessék fel, eltereljék a figyelmet a dormánfalvi önkormányzat törvénytelenségeiről, másik síkra tereljék az ügyet, érzelmi kérdéssé alakítsák és a román szélsőségeseknek kedvezzenek az EP-választásokon” – magyarázta Antal Árpád András.