Skip to main content

A három székelyföldi megye, Hargita, Kovászna és Maros megye tanácselnöke, valamint Sepsiszentgyörgy polgármestere az elsők között nyújtotta be állampolgársági kérelmét január 3-án, hétfőn a Magyar Köztársaság csíkszeredai főkonzulátusán. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a feleségével, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke pedig feleségével és három gyerekével együtt kérelmezte az anyaország állampolgárságát.

Tamas Sandor3 Csikszereda 2011 01 03

Lokodi Edit Emőke, Maros Megye Tanácsának elnöke szerint a kérelem benyújtásánál a fő motivációja az volt, hogy magyar, miként a felmenői is azok. „A történelmi változások nyomán most már okmánnyal is bizonyíthatjuk magyarságunkat” – mondta a Maros megyei tanácselnök.

Tamás Sándor szerint annak, hogy az elsők között nyújtották be állampolgársági kérelmüket, fontos üzenete van: úgy legyünk magyar állampolgárok, hogy Székelyföldön élünk és dolgozunk. „Nem akkor kértük az állampolgárságot, amikor feleségemmel öt évig Budapesten éltünk, hanem itthon. Hiszen kétségtelen számunkra, hogy Budapesten könnyebb magyarként élni, de csak itthon érdemes” – szögezte le Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki szerint eddig is arccal Budapest felé élt a székelyföldi magyarság, és ezt ideje formailag is rendezni.

Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere úgy véli, számára elsősorban érzelmi kérdés a magyar állampolgárság megszerzése. „Itt Székelyföldön képzeljük el életünket magyar és román állampolgárként. Az elsők között jelentkeztünk, hogy megmutassuk, nem kell félniük az esetleges megtorlásoktól azoknak az erdélyi magyaroknak, akik élni akarnak ezzel a lehetőséggel” – hangsúlyozta a városvezető.

Borboly Csaba szerint az utód kéri ma azt, amit az elődtől elvettek. „Megtiszteltető számomra, hogy a mai napon beadhattam a magyar állampolgárság iránti kérelmemet. A döntést közéleti szempontból azért tartom fontosnak, mert így jobban kifejezhetjük összetartozásunkat, az erdélyi magyar közösség pontot tehet egy folyamat végére, amelyet egy szóval lehet leírni: elszakítottság. Ennek a mai naptól vége” – jelentette ki a Hargita megyei tanácselnök, aki személyes indokai közül azt emelte ki, hogy magyar katonaként a Békás-szorosban harcoló, illetve azt követően egy évig Tiraszpol mellett orosz hadifogságban raboskodó nagyapjával, Borboly Antallal szemben ez erkölcsi kötelessége volt. „Gyerekkoromban nap mint nap beszélt a magyar világról, a katonaságról, mindarról, amit ő és sorstársai megéltek, és én azt gondolom, hogy e kérelem beadásával előtte és sorstársai előtt is tisztelgek” – nyilatkozta Borboly Csaba.

Balogh György konzul elmondta, hogy folyamatosan újabb ügyfélfogadási pontokat hoznak létre, hogy minél több igénylőt tudjanak rövid időn belül kiszolgálni. A Magyar Köztársaság csíkszeredai főkonzulátusán az ügyfeleket csak előzetes telefonos vagy személyes bejelentkezés és időpont-egyeztetés után tudják fogadni, elkerülve ezzel a hosszú sorokat. A gyorsított állampolgársági eljárás menetéről szóló részletes információkat a www.allampolgarsag.gov.hu honlapon találnak.