Skip to main content

Teltház fogadta Mága Zoltán hegedűművész sepsiszentgyörgyi koncertjét, március 21-én az unitárius templomban. Az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének meghívására több mint hatszázan vettek részt a felemelő, lélekmelengető zenei esten, amelynek bevételét, a 6525 lejt a családon belüli bántalmazottak megsegítésére fordítják.

foto_Kocsis_B_Janos-Maga_Zoltan_Sepsiszentgyorgyon-5625

„Nagyon örülök, és igazán boldog vagyok, hogy immáron sokadik alkalommal játszhatok Sepsiszentgyörgyön” – fogalmazott Mága Zoltán, aki a második alkalommal útjára indított 100 Templomi Jótékonysági Koncertsorozata harmadik állomásaként nyújtott felejthetetlen élményt a megyeszékhelyi közönségnek. A nagyrészt egyházi, klasszikus zenékből álló repertoárban a Kossuth nóta is szerepelt, amelybe a jelenlevők is bekapcsolódtak énekükkel.

„Szerte a világban a legrangosabb színpadokon is játszottam már, de mindig örömmel jövök kis településekre vagy egy gyönyörű templomba, ahol szeretettel fogadnak bennünket igaz magyar emberek, ahogyan Sepsiszentgyörgyön is. Bízom benne, hogy még visszajövök önökhöz, hiszen fantasztikus zeneértő és zenekedvelő közönségnek felemelő játszani” – hangsúlyozta a koncertjén a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett, Prima Primissima díjas magyar zenész, aki a jövőben gyerekeit is elhozza Erdélybe, hogy megtudják milyen magyarok élnek itt, hogy milyen szeretetet lehet kapni az itteni emberektől.

A művész szívén viseli a nehéz sorban élő fiatal tehetségek felkarolását. A hamarosan útjára indított Talentum tehetségkutató verseny is arra ad lehetőséget, hogy a hátrányos helyzetű tehetséges fiatalokat támogassák ösztöndíj rendszerrel. Erdélyből is várják a jelentkezőket. A koncert-turnén a hegedűművész zenekarának tagjaiként két ritka tehetség is megmutatkozott, Sándor Zoltán és Budai Gyula.

Az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete a sepsiszentgyörgyi jótékonysági koncert révén is bekapcsolódik az országos szervezet a Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalmában (NEEEM!), amely a szebbik nem képviselőivel szembeni bántalmazásra hívja fel a figyelmet.

Ájgel Ágnes, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke köszöntőjében elmondta: „a nőszervezet keretén belül az elmúlt években a közösségépítés mellett számos olyan programot is szerveztünk, amely során próbáltunk segíteni a rászorulóknak. Egybecseng célunk megvalósításával Mága Zoltán hegedűművész azon nemes szándéka, hogy koncertsorozata keretében nyolc erdélyi magyar közösséget örvendeztessen meg muzsikájával. A beérkezett adományokat, felajánlásokat pedig a rászorulók megsegítésére fordítjuk. Az ügy, amelyre itt Háromszéken igyekszünk együtt felhívni a figyelmet és segíteni, a családon belüli erőszak. Köszönjük, hogy nem közömbösek, hogy a koncerten való részvételükkel és támogatásuk által érezzük, erős közösség vagyunk, és az ügy érdekében össze tudtunk fogni, tudunk segíteni azoknak, akik erre rászorulnak!”

Az adományokat a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság keretében működő Sürgősségi elhelyezési központ, valamint a Szentkereszty Stephanie Egyesület, illetve a krízisközpont gondozásában levő két bántalmazott, kézdiszéki édesanya és gyerekeik megsegítésére fordítják.

Bálint Olga, Szentkereszty Stephanie Egyesület elnöke köszönetnyilvánítása jeleként a bántalmazott nők által készített ajándékcsomaggal fejezte ki háláját a művésznek, még sok ilyen, szép, varázslatos örömteli pillanatot kívánva az adakozóknak. Hozzátette: „Szociális intézményben dolgozóként, civil szervezet vezetőjeként örömömre szolgál, hogy embertársaimban él az altruista magatartás, a szociális érzékenység. Az ilyen önzetlen cselekedetek enyhítik a szenvedést, jobbá teszik a világunkat, de azt is gondolom, hogy morális kötelességünk másokon segíteni.”

Az est végén Balázs Antal fafaragó Mága Zoltán egykori kívánságát teljesítette egy diófából, „dalos fából” készített kopjafa átadásával, amely a maga 450 mm hosszúságával az unitárius egyház fennállásának évfordulóját jelképezi.
Kovács István az eseménynek helyet adó unitárius templom lelkésze felszólalásában kiemelte: hiszi, hogy ezen az estén a csoda megvalósul azáltal, hogy a lelkünk feltöltődik, azáltal tudunk magasztos célhoz hozzájárulni. „Kérem a Jóistent, hogy áldja meg együttlétünket, pendüljünk egy húron és szálljon magasba az ének és jusson el lélektől-lélekig.”

Az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete köszönetét fejezte ki Mága Zoltán hegedűművésznek, valamint a magyar kormánynak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, az unitárius egyháznak, valamint a Kárpát-medencében Élő Magyarokért Közhasznú Alapítvány elnökének, a nagy magyar mecénás Földes Istvánnak, aki Erdély 13 városának, köztük Sepsiszentgyörgynek is a díszpolgára.