Skip to main content

A 100 Templomi Jótékonysági Koncert elnevezésű egyedülálló kezdeményezéssel Mága Zoltán hegedűművész célja az, hogy az összefogás jegyében a koncertsorozattal és a köré felépített programmal segítséget nyújtson hátrányos helyzetű és bajba jutott embertársainak hazájában és a határokon túl egyaránt.

Maga Zoltan plakat

A háromszéki koncert helyi partnere az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete, amely ezáltal is kapcsolódik az országos szervezet Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalmában (NEEEM!), amely a szebbik nem képviselőivel szembeni bántalmazásra hívja fel a figyelmet. A nőszervezet a begyűlt adományokat két bántalmazott, kézdiszéki édesanya és gyerekeik megsegítésére fordítja, akik jelenleg a megye egyetlen krízisközpontjában leltek menedékre.

Ájgel Ágnes, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke hangsúlyozta: „A nők elleni erőszak nemcsak a nők problémája, hanem közügy. Nem kezelhetjük tabutémaként, beszélnünk kell róla. Éppen ezért gyakorlati lépésekkel is igyekszünk megfékezni a jelenséget, segíteni az áldozatokat. Mága Zoltán hegedűművész kezdeményezése dicséretes, Erdély 8 városában, többek között Sepsiszentgyörgyön is jótékonysági koncertet ad. Az ügy, amelyre igyekszünk együtt felhívni a figyelmet és segíteni, a családon belüli erőszak. Felkerestük a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság keretében működő Sürgősségi elhelyezési központot, valamint a Szentkereszty Stephanie Egyesületet, amely missziójának tekinti, hogy a megyében felkarolja a családon belüli erőszak áldozatait, túlnyomórészt nőket, és segítse a társadalomba való beilleszkedésüket.”

A gyermekvédelem és Kovászna Megye Tanácsának támogatásával működő egyesület lehetőséget ad az otthon nélkül maradt anyáknak és gyerekeiknek, hogy legtöbb fél évig a központban maradjanak, segítenek a nehéz időszak átvészelésében, igyekeznek munkahelyet keresni nekik, majd utógondozásban is részesítik őket. „A központban való tartózkodás utáni időszakra az intézmények nem tudnak anyagi támogatást biztosítani, ezért a koncert során bejövő adományokkal, felajánlásokkal mi is hozzájárulunk az anyagi terhek enyhítéséhez. Kiemelt célunk, hogy jelenleg az otthon gondozásában levő, két fiatal édesanya és gyerekeik segítségére lehessünk. Segíteni fogjuk őket az újrakezdésben, jelentsen ez lakhatás biztosítást vagy a gyerekek ellátását, gondozásukhoz való hozzájárulást” – részletezte Ájgel Ágnes.

A sepsiszentgyörgyi koncertre 2018. március 21-én, szerdán, 19 órakor, az unitárius templomban kerül sor. A koncert támogatói jegyének ára 10 lej, elővételben a sepsiszentgyörgyi kulturális szervezőirodában vásárolható meg, vagy a rendezvény előtt, a helyszínen. Ha bárki, ezen túlmenően még támogatni szeretné a kezdeményezést, az elhelyezheti adományát a helyszínen, az erre a célra kihelyezett urnába.