Skip to main content

A jogszabály és az akarat megvan rá, így semmi akadálya nincs annak, hogy Kézdiszék Kézdivásárhely központtal egy fejlesztési pólust alkosson a közeljövőben, így nem csak a pénzlehívásokban lennének eredményesebbek, de elindulhatna egy integrált fejlesztés is – ez volt a fő üzenete annak a sajtótájékoztatónak, amelyet Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere és Fejér László Ödön szenátor tartottak szerda délután.

DSC02546

„Hétfőn találkoztunk a kézdiszéki polgármesterekkel, és egyhangú közfelkiálltással felhatalmaztak arra, hogy az ő nevükben is elmondjuk: mindannyian szeretnék Kézdiszék térségének gazdasági társulását létrehozni” – indította nyilatkozatát Tamás Sándor elnök. Véleménye szerint a háromszéki székek kialakulása is predesztinálja ezt a gondolkodásmódot, hiszen a székely székek közepén ott van egy-egy város, amely mozdonya térségének. „Ezért is kézenfekvő a társulás megalakítása. A jogszabályok és az akarat megvan hozzá!” – hangsúlyozta az elnök. „Arra az állapotra kell készülni, ami 2–3 év múlva fog történni a térségben, nagyobb kitekintésben. A jövőnk kulcsszava az együttműködés a székelyföldi megyék között, és együttműködés a Barcasággal is, hiszen a vidombáki repülőtér ügye is egy együttműködés eredménye. Tény, hogy két éven belül Vidombákon le- és felszállnak az utas- és áruszállító repülőgépek. Emellett, másfél éven belül elkészül a kivitelezési terve a Brassót Bákóval Háromszéken keresztül összekötő, 160 km-es autópálya, amelynek legfontosabb hozadéka, hogy a ma Kézdivásárhelyen áthaladó napi 15.000 autót az autópályára irányítja. Mindenhol a világon az autópálya és a repülőter megléte a turizmus és a gazdaság fellendülését eredményezi. Erre kell a fogadókészséget megteremteni, és erre lesz pillér a társulás lehetősége” – mondta Tamás.

Fejér László szenátor megerősítette: az RMDSZ törvénymódosításának köszönhetően ezután minden municípium létrehozhatja a metropolisz övezetet, így Kézdivásárhely is. „Ki szeretném hangsúlyozni, hogy ez nem azért nem jött létre eddig, mert nem gondolkodtunk rajta vagy nem akartuk volna, hanem mert nem volt rá megfelelő jogszabály. Csak megyeszékhelynek és 100.000 lakos fölötti városoknak adott lehetőséget a törvény, hogy metropolisz övezeteket hozhassanak létre” – nyomatékosított. Fejér kitért arra is, hogy a törvény mostmár megengedi, hogy 30 kilóméteres körzetben történjen a társulás, így Kovászna városa is részt vehet benne. A szenátor már egyeztetett Gyerő József kovásznai polgármesterrel is, aki érdekesnek találta a felvetést, nincs ellene, és megvizsgálja a lehetőségét annak, hogy hogyan csatlakozhatnak. Fejér víziójában úgy látja, akkor lesz mindez teljes, ha megépül az a 300 km bicikliút is, amely egész Háromszéket összeköti.

Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere úgy gondolja, az övezet megalakulása azért jó, mert kiterjeszti a pályázati lehetőségeket. „Jelenleg sok uniós pályázat van, ami kisvárosokra nem érvényes. Mindig hátrányos helyzetben voltunk a nagyobbakkal szemben, hiszen ők a többszörösét tudták lehívni annak az összegnek, amelyet a kisebb települések szerettek volna. A kohéziós alap elméletileg abban segít, hogy a gyengébben fejlett országok fel tudjanak sorakozni a gazdagabbak mellé, viszont Romániában ez fordított, itt még nagyobb szakadás történt a nagyok és a kicsik között” – adott hangot véleményének Bokor. „Ezt a lépést biztos megtesszük, mert csak pozitív hozadéka lehet, és hiszem, hogy így felzárkózunk mi is a nagyok mellé” – nyomatékosított. Bokor arra hívta fel a figyelmet, hogy ha egységes fejlesztési stratégiát tudnak regionálisan beterjeszteni, akkor olyan európai uniós pályázatokra is van esélyük, amelyek most csak a 100.000 fölötti lakosú településeket célozzák. „Tegnap kértem a munkatársaimat arra, hogy kezdjenek el dolgozni a szabályzaton. Egy egyesületet kell létrehozzunk, amikor ez megtörtént, leülünk a környező falvak polgármestereivel, elkérem tőlük elképzeléseiket, ezeket összegezzük a mienkkel, és egységes koncepcióként fogjuk előterjeszteni azt. Utána van esélyünk pályázni, majd itt elkölteni a pénzt, fejleszteni régiónkat” – mondta Bokor, majd hozzátette: „A metropolisz övezet, a reptér, az autópálya, az uniós alapok célirányos felhasználása mind-mind munkahelyet teremt. Ezek a befektetések, ez a jövőkép egy versenyképesebb Kézdivásárhelyet, Székelyföldet eredményez, melynek első számú feltétele a munkahelyteremtés, a jólét elérésének helyes és kivitelezhető megtervezése” – summázott az elöljáró.