Skip to main content

Székelyföldi nők közéleti műhelye címmel indít interaktív, tabukat döntő beszélgetés-sorozatot az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete az RMDSZ Sepsiszentgyörgyi Nőszervezete kezdeményezésére. A havonta egy alkalommal online térben, a nőszervezet facebook oldalán követhető műsor első kiadására csütörtökön, május 13-án kerül sor.

foto_Kocsis_B_Janos_noszervezet_sajtotajekoztato-0769

„Háromszéken és talán egész Székelyföldön hiánypótló kezdeményezésnek számít a Székelyföldi nők közéleti műhelye, melyben olyan aktuális témákat érintünk, amelyek a nők mindennapjainak részét képezik, de amelyekről valamilyen oknál fogva egyáltalán nem vagy csak felületesen esik szó a közbeszédben. Tabukról, sztereotípiákról, a nők közéleti szerepvállalásáról beszélünk többek között, saját tapasztalatok és jó példák bemutatása révén. Örülök, hogy a program által egy újabb színfolttal gazdagodott a háromszéki nőszervezet tevékenysége” – hangsúlyozta a témában tartott sajtótájékoztatón Ájgel Ágnes, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke. Hozzátette: idén nyolc éves fennállását ünnepli a 17 tagszervezettel működő háromszéki nőszervezet, mely idő alatt számtalan közösségépítő programot szerveztek, különböző szakmai képzéseket tartottak a hölgyek számára, ezáltal is ösztönözve őket, hogy legyenek bátrak, magabiztosak képességeikben és munkájukban, hiszen szükség van rájuk úgy a közéletben, mint a magánszférában.

A program kezdeményezője és koordinátora, Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetőjének bevallás szerint, az elmúlt években saját bőrén tapasztalta, hogy miért van szükség a nőszervezetre, egy olyan hálózatra, mely a nők érdekeit és ezek képviseletét felvállalja. „Egy lassú, de fontos folyamat volt ez a személyes fejlődéstörténetemben, mely során lényegében a gyakorlat mutatta meg számomra azt, hogy mennyire fontos, hogy az erdélyi magyar nők közéleti szerepvállalása ne esetleges és ne kizárólag helyzetfüggő legyen. Éppen ezért az volt a célom, hogy a műhely során egy olyan platform alakuljon ki, mely teret ad a közélet iránt érdeklődő székelyföldi és sepsiszentgyörgyi nők együttgondolkodásának és együttműködésének, egy bejáratott csatornája és platformja legyen, ahol pertinens kérdéseket lehet kötetlenül a felszínre hozni és ezeket érdemben megvitatni, párbeszédeket folytatni a nőket érintő releváns kérdésekről: ilyen például a feminizmus, és annak a megvizsgálása, hogy miért van ennek a fogalomnak negatív konnotációja, nőkkel kapcsolatos rekrutációs modellek a közéletben, a közéleti siker ára, vagy akár család és közéleti munka egyensúlyának kérdésköre, sikeres női életpályák bemutatása. Azt reméljük, hogy amennyiben olyan rendszerszintű problémákat tudunk azonosítani a műhely során, melyek közpolitikává átalakíthatók, azt a politikai képviselet asztalára szeretnénk tenni.” – részletezte Benkő Erika.

A műhely egyik házigazdája Kondor Ágota, az RMDSZ Sepsiszentgyörgyi Nőszervezetének elnöke, helyi önkormányzati képviselő a program hátterében álló munkacsoport hasznosságát és sokszínűségét emelte ki. „Érdekes volt megtapasztalni, hogy a műhelymunkák során dinamikus, intenzív beszélgetés alakult ki köztünk, ez azt sugallta, hogy érdemes és van miről beszélni. Fontosak ezek a témák a nők számára, mert kevésszer találjuk meg azokat a fórumokat, vagy van lehetőségünk véleményt nyilvánítani. Ez a platform lehetőséget ad arra, hogy a szőnyeg alá söpört témákat felszínre hozzuk, megmutassuk a sajátos szemléletmódunkat, meglátásunkat anélkül, hogy bárkinek minősítenénk a gondolkodását. Szívesen látjuk az olyan ötleteket, témákat, amelyek jobbá teszik ezt a kezdeményezést.”

Magyarósi Imola, a sepsiszentgyörgyi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője is örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez. „Bízok abban, hogy ha nyíltan beszélünk a ritkán elhangzó témákról, más nőket is bátorítunk, és arra ösztönzünk, hogy nyitottabban álljanak az adott kérdéskörhöz. Elindítunk valamit, nem váltjuk meg a világot, de megtesszük egy hosszabb folyamat első lépéseit, gondolva itt akár a nők közötti szolidaritás megalapozására. Fontosnak tartom, hogy szakemberek közreműködésével járunk körbe olyan érdekes témákat, amelyek női és férfi szemmel egyaránt izgalmasak, megismerve ezáltal a másik nem szemléletmódját is.”

Az első műhely csütörtökön, 18 órától követhető élőben az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének facebook (https://www.facebook.com/haromszekinok) oldalán. A műhely meghívottjai: dr. Kondor Ágota, mentálhigiénés szakember, Benkő Erika, politológus, Magyarósi Imola, művészettörténész és Bíró Blanka újságíró. A beszélgetés többek között a bemutatkozásról szól, a műhely létrejöttének céljáról, a nők közéleti szerepvállalásáról és a siker áráról. Az érdeklődők hozzászólásban tehetik fel kérdéseiket.