Skip to main content

Sepsiszentgyörgyön, március 15-én írta alá az európai kisebbségvédelmi kezdeményezést támogató ívet Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki a megyeszékhelyen tartott ünnepség díszvendégeként érkezett Háromszékre.

foto_Kocsis_B_Janos-Lazar_Janos_miniszter_tamogatja_az_MSPI-t-3908

„Történelmi pillanat, hogy a miniszter úr itt, Sepsiszentgyörgyön, Székelyföldön írta alá ezt a rendkívül fontos polgári kezdeményezést, biztos vagyok benne, hogy április 3-án több mint egy millió aláírás lesz több mint hét tagországban, ahogy ez szükséges” – emelte ki az aláírást követően Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

„Antal Árpád polgármester úr felkérésére írtam ma alá ezt a dokumentumot, természetesen saját szülővárosomban is gyűjtenek aláírásokat. A mi politikai családunk sokat tesz azért, hogy az aláírások összegyűljenek, folyamatosan kampányolnak ennek érdekében. Van annak is jelentősége, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr kérésére jöttem ide, szeretnénk kifejezni elismerésünket Sepsiszentgyörgy előtt” – fogalmazott az aláírást követően Lázár János, aki méltatta a kezdeményezés fontosságát, hozzátéve, hogy az április 8-ai magyarországi választásoknak regionális jelentősége is van, hogy milyen útra áll rá Közép-Európa, hogy erősödik-e a nemzeti függetlenség, nemzeti önrendelkezés gondolata. „Mivel értékalapú politizálást folytatunk, az elért eredmények: családtámogatás, adópolitika, határon túli magyarokért vállalt felelősség érdemi veszélyben van. Ilyen szempontból van tétje a választásoknak, és igen, számít az a szavazat is, amit a határon túliak leadnak” – mutatott rá Lázár János.

A Minority Safepack Initiative – Európai védelmet jogainknak! az európai kisebbségek jogvédelméről szól, arról, hogy tagállamait – így Romániát is – kényszerítse a kisebbségek jogainak betartására. 1 év alatt összesen 1 millió aláírásra van szükség az Európai Unió hét tagállamából, az aláírásokat április 3-ig kell összegyűjteni.