Skip to main content

Az április 8-i választás tétjét ismertette Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter március 16-án, Sepsiszentgyörgyön a megyeházán, ahol Kovászna megye településeinek vezetőivel, a háromszéki parlamenti képviselettel, városi és megyei tanácsosokkal találkozott.

foto_Kocsis_B_Janos-onkormanyzati_talalkozo_Lazar_Janos_miniszterrel-5091

Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke házigazdaként köszöntötte az egybegyűlteket, elmondva, 2005-ben ismerte meg, és azóta tiszteli az akkor Hódmezővásárhely polgármestereként dolgozó Lázár Jánost. „Tisztelettel vagyok irányába, hiszen ő volt az, aki a kudarcos, rossz emlékű Gyurcsány-kampány után megpróbált segíteni azon a nemzeti bajon, amit a magyarországi baloldal ránk zúdított, létrehozva a határon túli magyarok számára a Hódmezővásárhely tiszteletbeli polgára címet, amely bizonyítéka azóta is a magyar-magyar összetartásnak” – fogalmazott az elnök, hozzátéve, az RMDSZ teljes mellszelességgel támogatja a jelenlegi magyar kormányt.

„Azon dolgozunk, hogy Orbán Viktor és kormánya tovább folytathassa munkáját. Az elmúlt években olyan lényeges politikai döntéseket hoztak érdekünkben, amelyek számunkra létkérdések. Mert lehet, hogy Budapesten politikai csatározások témája, lehet, hogy csak költségvetési tétel, de számunkra létkérdés, hogy a bölcsődétől egyetemig tartó magyar oktatási rendszert építenek és támogatnak évtizedek óta Erdélyben. Hasonló létkérdés az év elején elindított Köldökzsinór program is, amely a határon túli magyarok gyarapodását segíti, támogatja anyagilag. Továbbá kiemelt fontossággal bír a magyar kormány által elindított erdélyi gazdaságélénkítő program is. Orbán Viktor és kormánya nem nyilatkozatokkal és nem négyévente egyszeri protokoll látogatásokkal, hanem konkrétumokkal, segítő programokkal gondoskodik rólunk” – részletezte Tamás Sándor.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter meggyőzően és részleteibe menően ismertette a FIDESZ politikai programtervét és április 8. tétjét, kiemelve az összetartás fontosságát, az együttműködés megerősítését. Mint hangsúlyozta, az idei választás túlmutat önmagán, a legfontosabb kérdés az, hogy miként tarthatja meg Magyarország, nemzeti közösségként önrendelkezését, a függetlenségét, mely érinti a határon túl, szórványban vagy tömbmagyarságban élőket is.

„Nem közömbös az április 8-i választások eredménye. Ma sokkal bonyolultabb politikai rendszerben kell boldogulnunk, mint tettük ezt 15 évvel ezelőtt, mielőtt európai uniós tagok lettünk. Nem csak mi írjuk a játékszabályokat, alkalmazkodnunk kell és talpon kell maradnunk” – fogalmazott a miniszter. Hozzátette: veszélybe kerülhet a kettős állampolgárság, és veszélyben lesznek azok az értékek, amelyeket eddig a magyar kormány képviselt. „Ahhoz, hogy Orbán Viktor folytatni tudja a munkáját, szüksége van a határon túli magyarok támogatására is. Nincs ma a magyar politikában olyan ember, aki ilyen mértékben foglalkozna a határon túli magyarság és az összmagyarság sorsával, mint Orbán Viktor, aki megvalósítja elképzeléseit” – mutatott rá.

A miniszter figyelmeztetett arra, hogy mind a román állam, mind a magyar politikai ellenzék megpróbálja megkérdőjelezni a határon túl leadott szavazatok érvényességét. A honosítottak száma meghaladta az 1 milliót, szoros összefüggésben ezzel, tiszteletre méltóan növekszik a regisztrációk aránya, de még mindig vannak, akik nem éltek a lehetőséggel.

Lázár János ígéretet tett arra, hogy a választások sikeres kimenetele esetén a magyar kormány továbbra is támogatni fogja a határon túli magyar régiókat egyházi, gazdasági, oktatási és településfejlesztési területen egyaránt.

Az eseményen Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője, Tóth László rövid áttekintést nyújtott a határon túl leadott szavazatok módjáról. A szavazólapokat tartalmazó borítékokat hétfőn kezdi postázni a Nemzeti Választási iroda, így azok várhatóan a hét második felében megérkeznek. A borítékolt, kitöltött íveket március 26-tól fogadják a csíkszeredai konzulátuson hosszabbított programmal, naponta reggel 6-tól, este 10-ig, kivéve húsvéthétfőn és vasárnap. Aki még nem regisztrált, az március 24-ig megteheti. Azok pedig, akik a Főkonzulátusra kérték a szavazólapot, személyesen vehetik azt át március 26-a után. A magyarországi lakcímmel rendelkezők a külképviseleteken kell előzetesen bejelentkezzenek március 31-ig, ekkor bekerülnek a választási névjegyzékbe, és ez alapján adhatják le voksukat április 8-án.

Jövő héttől kezdve Kovászna megye 107 vidéki településén személyesen, szórólapok és sms-ek formájában értesíti az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete a lakókat a szavazás folyamatáról és módjáról.