Skip to main content

Lázár János miniszter sepsiszentgyörgyi tartózkodása alatt, Tamás Sándor megyei tanácselnök és Antal Árpád polgármester kíséretében a Székely Nemzeti Múzeumot is meglátogatta.

2018_03_16_muzeum1

A múzeumban Vargha Mihály igazgató vezetésével nézték meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére berendezett kiállítást, ahol megtekinthető Gábor Áron egyetlen fennmaradt ágyúja is. Tamás Sándor az ágyú hazahozatalának viszontagságait mesélte el, ugyanis 1971-ben a kommunista államhatalom Bukarestbe vitte az ereklyét, és a Román Nemzeti Történeti Múzeumban előbb kiállították, majd a raktárba helyezték el. 2010 márciusában ideiglenesen hazahozták, Kelemen Hunor akkori kulturális miniszter közbenjárására, négy év tárgyalás után kerülhetett ismét Kovászna megye köztulajdonába.

„Minden nagy történelmi korszaknak van egy epicentruma, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején a székelyek voltak a legnagyobb hősök, legnagyobb példaképek. Közülük is kiemelkedik Gábor Áron, akinek katonai, seregszervező, fegyvermesteri képessége, ágyúöntő tevékenysége fantasztikus tiszteletet érdemel. Ez mind azt mutatja, hogy mennyi erő volt bennünk, hogy megvédjük a hazánkat. Óriási kérdés, hogy 170 évvel később maradt-e a magyar és székely emberben arra erő, hogy megvédje érdekeinket, hisz-e saját erejében, hogy képes erre. Ma, amikor a globalizmus, identitásválság, a nemzet felszámolására törekvő lépések ropogtatják a gerincünket, akkor nagyon fontos, hogy aki itt él Székelyföldön, Erdélyben vagy Magyarországon, az büszke, bátor magyar ember lehessen, aki kiáll saját céljai mellett. Erre nagyon jó példát mutatnak a `48-asok” – fogalmazott Lázár János a múzeumi látogatása kapcsán. „Ritkán tapasztalhat az ember ennyi szívet és lelket 1848 kapcsán, mint amit itt láthattam és érezhettem, az emberek között és a színpadon is felemelő volt. Mi mindig segíteni fogunk a székelyeknek, ha a választóktól bizalmat kapunk, mindig számíthatnak ránk és mi is számítunk rájuk” – mondta a miniszter.