Skip to main content

Kedden délután közel sem vitamentes találkozón vett részt Fejér László Ödön, RMDSZ-es háromszéki szenátor, Daragus Attila, Torja község polgármestere és Kiss Attila, a Katrosa Vadásztársaság elnöke Costel Alexe környezetvédelmi miniszter kabinetjében. A találkozón a felső-háromszéki delegáció tagjai vaskos aktacsomókkal és határozott igényekkel fordultak a miniszterhez, konkrét lépéseket sürgetve.

medve

A szenátor a nemrégiben tartott bálványosi találkozón ígéretet tett arra, hogy kiemelten kíván foglalkozni a háromszéki medve-gondok, illetve a vadkárok megtérítésének ügyével. A bálványosi találkozón abban állapodtak meg az érintettek, hogy együtt kérnek fogadóórát az illetékes miniszternél, ezáltal adva hiteles és szakmai beszámolót a helyzet súlyosságáról.

A miniszteri találkozón a küldöttség megerősítést kapott arról, hogy az új minisztériumi költségvetés-kiegészítésben 3 millió lejt különítenek el a vadkárok kifizetésére, és még az idén sor kerül a kifizetésekre (szerdán 2 milliót utaltak is a gazdáknak – szerk. megj.). Az új miniszter is elismerte, hogy mindez az RMDSZ-nek köszönhető, ugyanakkor ígéretéhez híven elő is terjesztette azt az akciótervet, amely alapján sokkal könnyebben és gördülékenyebben kaphatják meg az illetékes hatóságok a veszélyes nagyvadak kilövésére vagy áthelyezésére szolgáló jóváhagyást, számoltak be a küldöttség tagjai. Elmondták, hogy a miniszter kabinetje megoldást keres arra is, miként tudnak egy olyan hatékony normatívát kidolgozni, amely a lakosság biztonságát helyezi előtérbe.

„A találkozót értékelve kijelenthetjük, hogy a miniszter hozzáállása biztató. Olyan gyors és hatékony megoldásokat sikerült elérni, amelyek rövid- és hosszú távon is fenntarthatók, legyen szó a helyi hatóságok beavatkozásáról vagy az egészséges vadgazdálkodásról” – summázott Fejér László Ödön szenátor, hozzátéve, hogy reméli, tartják az ígéreteket.

Daragus Attila, Torja község polgármestere, valamint Kiss Attila, a Katrosa Vadásztársaság elnöke is pozitívan értékelte a találkozót, de a maguk során fenntartásokkal kezelték az ígéreteket, mondván, hogy akkor hiszik el igazán, amikor azok megjelennek a közlönyben. A küldöttek egyetértettek abban, hogy fontos folytatni a tárgyalásokat, mindaddig, amíg sikerül megoldani az egyre veszélyesebb helyzetet.