Skip to main content

Hivatalosan ma rajtolt el az Európai védelmet jogainknak! – Minority SafePack székelyföldi aláírásgyűjtési kampánya, de Háromszéken a kampánystartra jó hírrel várták Vincze Loránt FUEN-elnököt: egy hét alatt, szerda reggelig 7483 aláírás gyűlt össze a megyében – jelentette be Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke a szerdai, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatójukon.

foto_Kocsis-B_Janos-MSPI_Haromszek-7179

Mellettünk állnak Erdélyben mindazok, akik érdekeltek a kisebbségi ügyek rendezésében, mutatott rá Tamás Sándor, kiemelve, hogy „legyen mindenki számára világos, hogy Romániában nincs megoldva a kisebbségi kérdés. Az is legyen világos, hogy mi minden egyes esetben először a román államhoz fordultunk, hogy gondjainkat rendezze, de ha ez nem történik meg, akkor nekünk tovább kell menni, nemzetközi színtéren kell hallatni hangunkat”.

Nem kérnek semmi rendkívülit, hangsúlyozta az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke. „Azt szeretnénk, ami másoknak is jár: például Székelyföld zászlóját felhúzni városaink főterén, ahogy azt Bukovinában is sértetlenül megtehetik. Száz év után is van annyi erőnk, hogy partnerek legyünk Romániában és hozzájáruljunk ennek az országnak, ennek a térségnek a fejlődéséhez. Egyértelműen és világosan kell megfogalmaznunk, mit akarunk, ehhez a mindenkori román hatalom partnerségét meg kell szereznünk, de nemzetközi támogatottságra is szükség van, hogy Brüsszel és Washington is meghallja, mit akarunk. Ugyanakkor fontos, hogy mellénk álljon Magyarország, ahogy a jelenlegi magyar kormány ezt meg is teszi. A kisebbségi kezdeményezés olyan ügy, amellyel nemzetközi szinten is fel lehet hívni a figyelmet az erdélyi magyarokat ért jogtiprásokra” – fogalmazott Tamás Sándor.

„Itthon érzem magam Sepsiszentgyörgyön, itthon vagyok Erdélyben, és otthon vagyunk Európában. Ideje lenne, hogy Románia és Európa is ismerje ezt fel, és támogassa az őshonos nemzeti közösségeket, hogy otthon érezhessék magukat szülőföldjükön” – mondta Vincze Loránt. Hangsúlyozta: az őshonos kisebbségek nem problémát, hanem megoldást jelentenek Európa számára, a Minority SafePack kezdeményezés az európai identitást, az Európa alapértékének számító sokszínűséget erősíti.

Nem kívánunk elvenni semmit a többségtől, mi hozzáadunk Európához, fogalmazott a FUEN elnöke, hozzátéve: „Azt szeretnénk elérni, hogy az Európai Unió mondja azt: én, az EU, nem nézem tétlenül, ha a kisebbségi jogokból elvesznek; én, az EU, szeretném, ha a bizonyos régiókban működő jó modelleket átvennék más régiókban is.” A FUEN elnökének meglátásában Európa a menekültválság, a gazdasági és biztonsági kihívások miatt átalakulóban van, ezért időszerű az európai kisebbségi polgári kezdeményezés, mert most lehet elérni azt, hogy az átalakulás része legyen az őshonos kultúrák, nyelvek támogatása és védelme.

„Ez a kezdeményezés innen, Erdélyből indult, az RMDSZ fogalmazta meg a benne lévő elveket. Elvittük Európába, és most hazahoztuk, hogy mindenki egyenként aláírásával támogathassa. Hazahozza a székely emberekhez többek között az anyanyelvű közvetítésekhez és műsorokhoz való jogot, az anyanyelv- és szimbólumhasználati jogok garantálását, a kedvezőbb regionális támogatások politikáját” – fogalmazott Vincze Loránt.

A sajtótájékoztató egyben székelyföldi kampánystart is volt: neves háromszéki személyiségek vonultak fel, hogy személyes hitvallásukat is megosszák a kezdeményezéssel kapcsolatban, és nyilvánosan is aláírják azt.

Hegedüs Ferenc, kézdivásárhelyi vállalkozó, Jakab Benke Hajnalka triatlonista, a HÁRIT sportért felelős alelnöke, Jánó Mihály, sepsiszentgyörgyi művészettörténész, Kristó Kinga, a Kovászna Megyei Ifjúsági Alapítvány elnöke, Kovács István, sepsiszentgyörgyi unitárius lelkész, Péter Arthur, kovásznai római katolikus plébános, Sánta Imre, bikfalvi református lelkész, Ütő Gusztáv, sepsiszentgyörgyi képzőművész a kisebbségi polgári kezdeményezés támogatásának fontosságát hangsúlyozták, arra kérve a székelyföldieket, hogy csatlakozzanak az aláírásgyűjtéshez.

A nap során Vincze Loránt és Tamás Sándor orbaiszéki és sepsiszéki polgármesterekkel találkozik Kovásznán, illetve HÁRIT-os fiatalokkal ismerteti a kezdeményezést Kézdivásárhelyen.

Az RMDSZ önkéntesei ajtóról ajtóra járva gyűjtik az aláírásokat Erdély-szerte, de az európai polgári kezdeményezés online is aláírható a jogaink.eu oldalon.