Skip to main content

A Kovászna várost érintő, helyi jellegű problémákról, megoldásra váró gondokról tájékozódott szerdán a fürdővárosban Fejér László Ödön szenátor- és Márton Árpád képviselőjelölt. A munkaülésen a várost Gyerő József polgármester, Jeszenovics Károly alpolgármester, Kádár Gyula, a városi tanács RMDSZ frakciójának vezetője, valamint Bodó Lajos, a szövetség helyi szervezetének elnöke képviselte.

Megbeszeles Kovaszna 2

Kovásznának, Orbaiszéknek nincs saját jelöltje a parlamentbe, de bizalmat szavaznak az RMDSZ listának, bíznak abban, hogy a bejutók méltán fogják képviselni a kisrégiót – fogalmazott Gyerő József, aki a napokban telefonos üzenet által is megkeresi a választópolgárokat, arra kérve őket, hogy szavazzanak az RMDSZ és MPP összefogás-listájára – jelentette ki.

A teendők listázásakor hamar kiderült: a turizmus fejlesztése a legégetőbb kérdés a város számára, ebben segíthetnének a jelöltek. Változásra van szükség a társadalombiztosító és nyugdíjpénztár által finanszírozott kezelési és üdülési jegyek rendszerében. El kell érni, hogy a jegyek a főszezonon kívül legyenek használhatóak, így a kovásznai turisztikai szezon egész évre kiterjedhetne. A nyári időszakban a gazdasági, piaci alapokra helyezett turizmus lehetőségeivel élhetnének az idegenforgalmi vállalkozások, nem kellene kényszerszabadságra küldjék alkalmazottaikat. Egyszóval a holt időszakot kellene kiküszöbölni. Költségvetési kérdés, hogy az év elején milyen hamar bocsátják ki a jegyeket – mondta a polgármester.

Valóban csatolódik a költségvetéshez a kérdés, a rossz hír, hogy jövő évben még nagyobb lesz az elcsúszás – fűzte hozzá Márton Árpád. Elmondta: racionális a felvetés, és ez nem csak Kovásznát, hanem más fürdőhelyiségeket is érint, így valószínűleg az ügynek lesz támogatása a parlamentben. Fejér László az üdülési csekkekről szólva elmondta, ugyan már érvénybe vannak, de az üdülési csekkek sokat javíthatnának a helyzeten, ha a közszférában is alkalmaznák az országban. Magyarországon működik a rendszer, ez is hozzájárult a turizmus fellendítéséhez– értékelte.

Más témákat is felvetett Gyerő. Nagy szükség van arra, hogy a város tulajdonába kerüljön a Hankóból induló terelőút, ugyanúgy a volt Ceausescu villa körzetében lévő, levegőterápiára, kerékpározásra használható sétány is. A gazdasági igazgatóság jelenlegi székhelye sem a város tulajdona, és meg szeretnék kapni az állami protokollalap tulajdonában lévő, egykori mezőgazdasági bank épületét is. Ha ezek nem a város tulajdonában vannak, nem fektethetnek be, ha viszont az épületeket megkapják, rendezhetik a városháza helyhiányát is – sorolta Gyerő József.

Márton Árpád azt kérte, állítsák össze a dokumentációkat, hogy megtehessék a szükséges lépéseket.

A két jelölt úgy értékelte, fontos, hogy minden városban legyen parlamenti képviselői és szenátori iroda, ők Kovásznát felvállalják, azt is, hogy az itteni személyzet helyi lakós legyen.

A megbeszélés végén Kádár Gyula tette fel a kérdést: miért fontos a vasárnapi választáson való részvétel? Éles a kérdés, a részvételtől függ, hogy lesz vagy nem magyar parlamenti képviselője a megyének – adta a választ is.
Márton Árpád és Fejér László is megfogalmazta: ha az RMDSZ 6-7 százalékos arányban teljesít a választáson, beleszólása lehet a döntésekbe, dolgozhat a helyi problémák megoldásán. Az erős parlamenti képviselet visszaszoríthatja az egyre jobban elharapódzó magyarellenességet, el tudja érni, hogy ne valósuljanak meg a „százéves” évfordulóra időzített magyarellenes tervek.

Közös üzenetet is megfogalmaztak: minél többen menjenek el szavazni, hogy a felső szintű képviselet is megvalósulhasson. Minden kovásznai fogja érezni ennek előnyeit – jelentették ki. A külföldön élő magyar nemzetiségű román állampolgárokat is arra bíztatták: éljenek szavazati jogukkal.