Skip to main content

Elutasítjuk a közösségünket ért sorozatos támadásokat címmel terjesztettek állásfoglalás tervezetet az RMDSZ 11. Kongresszusa elé. A javaslat jelentőségét az támasztja alá, hogy az elmúlt időszakban elszaporodtak a magyar ellenes megnyilvánulások: börtönbüntetéssel fenyegetik a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatóit, támadják közösségi szimbólumainkat, zaklatják a Székely Termékek készítőit, akadályozzák az marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar karának létrehozását, meghurcolják közösségi vezetőinket. Az RMDSZ határozottan kiáll mind a közösségi jogok mellett, mind pedig azokért, akik azért dolgoznak, hogy ezek a jogok kiteljesedjenek.

foto_KocsisBJanos_rmdsz_kongresszus-0279

“Jobb lett volna, ha ma nem arról beszélünk, hogy kit miért üldöznek, hurcolnak meg, hanem arról, hogy hogyan kell építkezni.”- kezdte az indítvány bemutatását Markó Attila sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselő.

A közösséget ért támadások elleni állásfoglalást két kulcsszóval jellemezte: szolidaritás és erő. Hiszen, hogyha közösségünk bármely tagját meghurcolják, akkor mindannyiunkat meghurcolnak, vagy ha valamelyikünk jogát csorbítják, akkor mindannyiunk jogait csorbítják. Nagyon fontos ezért, hogy ne felejtsük el az összetartás, az szabadság, a szövetség jelszavainkat. Ezek szemléltetésére az RMDSZ évekkel ezelőtti kampányainak hasonló erőt sugárzó szlogenjével feliratozott pólókat mutatott fel. Felhívta a figyelmet, hogy ne felejtsük el ezeknek az üzenetét, hisz most mindennél aktuálisabban szükség van a kiállásra, a szolidaritásra, jogaink védelmére. “Legyen ez az állásfoglalás mindannyiunk felemelt szava az igazságtalanság, a jogtiprás és a megfélemlítés ellen, ugyanakkor legyen ez a mi kinyújtott kezünk azok fele, akiket igaztalanul meghurcolnak.”