Skip to main content

Kiskunfélegyháza városa is csatlakozott azokhoz az önkormányzatokhoz, melyek kitűzték a székely zászlót. Ezzel a gesztussal is hangsúlyozva, hogy kiállnak az erdélyi magyarok mellett a nemzeti szimbólumok szabad használatáért folytatott küzdelemben.

szt21

A zászlót Markó Attila, Sepsiszentgyörgy parlamenti képviselője és Kapus Krisztián, Kiskunfélegyháza Város polgármestere tűzte ki február 15-én a városháza ormára. A rendezvényen jelen voltak Torda és Sepsiszentgyörgy képviselői, közöttük Grüman Róbert HÁRIT elnöke, Kovászna megyei RMDSZ-es tanácsos és Benedek Csaba, a Kovászna Megyei Fejlesztési Iroda vezetője.

Kapus Krisztián köszöntőjében elmondta, hogy Kiskunfélegyháza tavaly novemberben elsőként tűzte ki a zászlót, akkor is és most is kiállva az erdélyi magyarok mellett a nemzeti szimbólumok szabad használatáért folytatott küzdelemben.

„A szimbólumainkért folytatott küzdelem és annak a védelmében vívott harc közös, össznemzeti érdek. A magyar nép felelőssége, hogy a közösség életében fontos szerepet betöltő elemek, szimbólumok közel maradjanak és senki tőlünk ezt el ne vitassa” – hangsúlyozta Markó Attila parlamenti képviselő.

Videó anyag: http://www.youtube.com/watch?v=FxCAzINyOxs&feature=youtu.be

Székely tankönyveket kaptak a kiskunfélegyházi iskolák

Sepsiszentgyörgy elöljáróinak jóvoltából a kiskunfélegyházi iskolák 50 darab Székelység Története tankönyvvel gazdagodtak. A kiadványt a székelyföldi küldöttség sajtótájékoztató keretén belül adta át a város polgármesterének, Kapus Krisztiánnak, aki gondoskodik róla, hogy minden iskola könyvtárába jusson belőle.

Tamás Sándor, a Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Markó Attila Sepsiszentgyörgy parlamenti képviselője még tavaly decemberben ajánlotta fel a kiskunfélegyházi iskoláknak a könyvadományt. Az ígéret február 15-én valóra is vált, a kötetek megérkeztek Kiskunfélegyházára. „A könyvek arra biztatják az olvasókat, hogy megismerjék a székelység gyökereit, történetét, hiszen ez az a közösség, amely a keleti végeken védte és védi a magyarságot. A kötetben lévő ismeretek mélyíthetik a két város és annak fiataljai közötti kapcsolatot” – hangsúlyozta Markó Attila.

Kapus Krisztián polgármester elmondta, noha a két település nem áll testvérvárosi kapcsolatban egymással, közöttük mégis nagyon aktív az együttműködés. Ennek ékes bizonyítéka az ifjúsági szervezetek és az oktatási intézmények közötti szakmai és cserekapcsolat is.

Grüman Róbert a Kovászna Megyei Tanács képviselője, a Háromszéki Ifjúsági Tanács elnöke, elsőként Kapus Krisztiánnak, mint a Parlament Ifjúsági Albizottsága elnökének mondott köszönetet a partnerségéért. Ez elmúlt három év alatt a székelyföldi ifjúsági szervezetek ugyanis nagyon sok szakmai segítséget kaptak tőle. A partnerség újabb lépése pedig a székely tankönyvek átadása.

Videó anyag: http://www.youtube.com/watch?v=oQNa-zpY7Rw&feature=youtu.be