Skip to main content

Vélhetőleg, soha sem lobogott ennyi székely zászló a szokásos március 15-i megemlékezésen, mint idén, Sepsiszentgyörgyön. A megyeszéki ünnepség idén a Gábor Áron születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett emlékév köré fonódott.

Korkep avatas_fotoHenningJanos-5186

Megközelítőleg 19 ezer ember gyűlt össze Sepsiszentgyörgyközpontjában, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékétmegünnepelje – az város központjában zajló eseményeken rég vettekilyen sokan részt. A megyei önkormányzat először 2012-ben állított1848-as csatajeleneteket ábrázoló körképet a Bodok hotel előtti téren,amelyet 2013-ban a Virtuális Székelyföld honlap fotóiból készítettkörkép követett. Idén, az emlékév égisze alatt Damokos Csabaképzőművész, Gábor Áron életét öntötte klasszikus képregényre építettkörkép formába. A körképet Németh Zsolt, Magyarország külügyiállamtitkára avatta fel.

Az ünnepségen Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta:”Bizonyára önök is érzik ezt a vibráló feszültséget, ami itt a térenvan a mai nap, ami a mi ünnepeinket megkülönbözteti a másokünnepeitől. Mások ünnepe a naptárba van szabadnappal beírva. Mi alelkünkben, a csontunk velejében érezzük nemzeti ünnepünket. Az a nagykülönbség, hogy mi hiszünk benne. Valószínű, hogy Gábor Áron is hittaz álmában. Abban, hogy a kilátástalan, vesztesnek hitt helyzetből kilehet törni. Arról álmodott, hogy eszével, karja erejével, és a hozzáhasonlókkal együtt megvédik Háromszéket. Gábor Áron egykori álma, mamár közös álom: olyan Székelyföld, amelyet saját erejükben bízó,büszke emberek építenek maguknak, a saját szájuk íze szerint. OlyanSzékelyföld, ahol a magunk útját fogjuk végigjárni, azért mert ha nemmi irányítjuk a saját életünket, akkor valaki más fogja. Ezt aSzékelyföldet fogjuk továbbvinni, mert az álmainknak nem lehet határtszabni.”