Skip to main content

Egész világot teremtünk a szavakkal. Szeretünk, gyűlölünk általa. Nemcsak cirógatni tudnak a szavak, hanem ütni is, életre szóló nyomot hagyva. Szívet megtörve, lelket megnyomorítva. Ez is agresszió. Bántalmazás. Méghozzá gyakori. Talán láthatatlan, de nem kevésbé fontos.

RMDSZ_Noszervezet_Utos szavak 1

Az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete év végén kiállítással kívánja felhívni a figyelmet ez alkalommal a verbális erőszak jelenségére. „A november a nők elleni erőszak elleni mozgalomról szól, hiszen sajnos nagyon sok nő esik áldozatul. Romániában minden harmincadik másodpercben bántalmaznak vagy megvernek egy nőt. A verbális agresszióról nagyon kevés szó esik, de rendkívül fontos, hiszen az erőszak nem csupán fizikai bántalmazást jelent. Ha a megalázás rendszeressé válik, az az áldozat önértékelésének teljes lerombolásáig vezethet. A verbális erőszak, bántalmazás vagy agresszió az a fajta kommunikációs stílus, amely a beszédben megnyilvánuló agresszív üzenetet hordozza. A verbális agresszió számtalan módon megnyilvánulhat és rendkívül romboló hatású. Mindannyian ismerünk ilyen mondatokat, szófordulatokat, ezeket gyűjtjük össze és Szederjesi Szidónia grafikus segítségével képpé formáljuk. A megrajzolt mondatok, szavak online kiállításként tekinthetőek meg. Fel akarjuk hívni a figyelmet a jelenségre, tudatosítani, hogy nincs ez rendben és nem szabad ezt hagyni. Ha pedig bajban vagyunk, hívjuk a zöld számot (0800 500 333)” – tájékoztatott Ájgel Ágnes, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke, azzal a felhívással fordulva a Kovászna megyében élő hölgyekhez, hogy amennyiben megéltek már hasonló helyzetet osszák meg velük azokat a „ütős-gyilkos szavakat”.

A gyilkos szavakat, mondatokat november 15-ig várjuk a haromszekinok@gmail.com címre, vagy az RMDSZ Háromszéki Nőszervezet facebook messengerén (www.facebook.com/haromszekinok). A beküldő személyét diszkrécióval kezeljük. Az Ütős-gyilkos szavak címet viselő online kiállítás a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából idén, december 8-án az RMDSZ Háromszéki Nőszervezet facebook oldalán lesz elérhető.