Skip to main content

1989-ben az erdélyi, székelyföldi magyarság szinte azonnali döntést hozott a követendő irányról. Az akkori Európai Közösséghez, az Észak – Atlanti Szövetséghez való csatlakozás mellett döntöttek, a demokratikus intézményrendszerek megalakítása mellett álltak ki.

foto_Kocsis_B_Janos-kampannyitoep-8866

A mellett döntöttek, hogy az erdélyi magyarságnak azon nagy, európai nemzetek sorába akar tartozni, ahová egyébként a sorsunk rendelt. Azt gondolom, hogy a nyugati keresztény világhoz való tartozás helyes döntés volt, még akkor is, ha 2007 óta nem teljesült minden elvárásunk, időnként csalódtunk, de akkor hadd kérdezzem meg: az uniós csatlakozással a gazdáink nyertek vagy veszítettek, a településeink, az erdélyi magyar családok, közösségeink nyertek vagy veszítettek? A válaszunk egyértelmű: mi ilyen értelemben is helyesen döntöttünk” – mondta el Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes ma délután a háromszéki Sepsikőröspatakon, ahol a helyi sportcsarnokban gyűltek össze a megye önkormányzati képviselői.

„Azt láttuk 2007-től mostanig, hogy két, három ember ugyan nem tudja megváltani a világot, ám európai parlamenti képviselőink mindennapos munkával, meggyőzéssel, érvekkel és párbeszéddel elérték azt, hogy Európa tud rólunk, tudja, hogy mit akarnak az erdélyi magyarok, mire van szükségünk. Ott kell lennünk, akkor is, amikor a változások történnek, hogy tudjuk meggyőzni a több száz európai parlamenti képviselőt arról, hogy az őshonos kisebbségek ügye éppolyan fontos, mint az akác helyzete, vagy a disznóvágás mikéntje. Ideje, hogy arra a közel 60 millió őshonos, európai kisebbségre is odafigyeljen az Unió, amely szerves részét alkotja Európának, értéket hordoz, és parlamenti kompetencia legyen a kisebbségvédelem. Hogy identitásukat biztonságban tudjuk, ne veszélyeztesse azt semmi, hogy szülőföldünkön tudjunk boldogulni, emberhez méltó életet tudjunk élni. Ez lesz a következő esztendők nagy kihívása! Ezért kell nekünk ott lennünk Brüsszelben, ezért fontos, hogy minél nagyobb számban megerősítsük ezt a szándékot május 25-én. A kishitűséget, a közönyt, és a rosszindulatú butaságot kell leküzdenünk, és akkor május 25-én elmondhatjuk, egy újabb csatát sikerült megnyernünk!” – hangsúlyozta beszédében Kelemen Hunor.

Kisgyörgy Sándor házigazda polgármester köszöntő beszédében kiemelte, Kőröspatakot az összefogás a jó útra tette, és a továbbiakban is a közös munka erejével kívánják fejleszteni a községet.

„A székely gazdák támogatásának növelése és az autonómia ügyének képviselete az a két fontos feladat, amivel megbízzuk a Szövetség jelöltjeit” – fogalmazott Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke. A sepsikőröspataki kampánynyitón zaláni szilvapálinkával, előpataki gyógyvízzel és egy székely népviseletbe öltöztetett fabábúval, azaz egy „Pista bá”-val tarisznyálta fel Tamás Sándor az Európai Parlamenti választásokon induló Sógor Csaba képviselőjelöltet.

„A mai napon 633-an vagyunk együtt Kőröspatakon. Mi azt akarjuk, hogy ne a fejünk fölött döntsenek a minket érintő kérdésekben, hanem mi döntsünk, mi mondjuk el, hogy mi az, ami jó nekünk. Az elkövetkező időszakban azt akarjuk, hogy Székelyföld álljon három pilléren: legyen jelen Bukarestben, Budapesten és Brüsszelben. Ez azért fontos, mert a területi autonómia igényének európai szintű fenntartása mellett, rendkívül fontos, hogy az elkövetkező időszakban tudjuk növelni a gazdáknak járó támogatást is” – hangsúlyozta a területi elnök.

Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje beszédében elmondta, egykor innen Székelyföldről, Sepsikőröspataktól nem is olyan messze indult el Kőrösi Csoma Sándor megismerni azt a világot, ahonnan érkeztünk, mindössze egy tarisznyával, gyalogosan.
„Most én is tarisznyával indulok erdélyi kampánykörutamra, hogy begyűjtsem azokat az értékeket, amelyek fontosak Erdélynek és Európának egyaránt. Ebben a tarisznyában elférnek a hagyományaink, kulturális értékeink, de azok a gondok is, amelyekkel kisebbségi közösségként gyakran szembesülnünk kell. Elfér például a Mikó-ügy vagy a gyulafehérvári kiáltványnak az önrendelkezésre vonatkozó fejezete is” – hangsúlyozta az EP-képviselő. Sógor Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy az erdélyi magyarságot kizárólag az RMDSZ tudja Brüsszelben képviselni. Ezt igazolja egyik román képviselőtársának minapi kijelentése is, amikor éppen Sepsiszentgyörgyön arról beszélt, hogy Romániában a kisebbségi kérdés példásan rendezve van. „Azért kell ott lennünk Brüsszelben, hogy ne román kollégáink beszéljenek a romániai kisebbségvédelemről. Jogainkért, a magyar érdekekért csak mi, erdélyi magyarok tudunk kiállni” – mutatott rá Sógor Csaba.