Skip to main content

Kovászna megyei kastélytúrát szervez az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete hölgyek számára 2018. június 30-án, szombaton. Az egész napos tartalmas kikapcsolódásra június 26-ig lehet jelentkezni.

RMDSZ_Noszervezet kastelytura

Az utazás az olaszteleki Daniel-kastély, a vargyasi Daniel-kastély, a miklósvári Kálnoky-kastély, a bikfalvi nemesi udvarházak és a zabolai Mikes-kastély útvonalát érinti.

„A háromszéki nőknek szeretnénk egy tartalmas kikapcsolódási lehetőséget biztosítani a kirándulás által, amely révén nemcsak a régi, impozáns épületeket ismerjük meg, hanem betekintést nyerhetünk a nemesi élet sajátosságaiba, továbbá célunk, hogy egy olyan alkalmat biztosítsunk a hölgyeknek, amely során kizökkenhetnek a hétköznapok forgatagából, ahol csak magukra figyelhetnek. Szánjunk időt magunkra. Legyen ez a nap csak a nőké” – hangsúlyozta az esemény kapcsán Ájgel Ágnes, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke.

Háromszéken épült a legtöbb kisnemesi udvarház, s habár a 20. század folyamán közel félszáz végérvényesen eltűnt közülük, e tájegység még mindig felbecsülhetetlen értékű, és alig ismert épített örökséget őriz. „Az érzékelhető pusztulás ellenére megyénkben olyan települések vannak, mint Bikfalva vagy Csernáton, ahol az udvarházak száma meghaladja a tízet. Napjainkban közel 160 udvarházat tartunk számon, a megye 58 településén. A számba vett épületek közül 57 országos műemlék, további 23 megyei védettséget élvez. Ennek az örökségnek a nyomába szándékszunk indulni e kirándulás alkalmával, megismerve Háromszék egyik turisztikai vonzerejének számító értékeinket Szőts Papp Zsuzsa, kulturális örökségvédelmi szakember vezetésével” – mondta az elnök.

A kirándulásra a helyek száma korlátozott. A kiruccanás értéke 110 lej, amely tartalmazza a belépőket, az ebédet és a szállítást. Jelentkezni és a további részletekért érdeklődni lehet a 0754035699-es telefonszámon június 26-ig, keddig.

Részletes program itt.