Skip to main content

A választási kampányban az emberekkel való közvetlen kapcsolatra fektette a hangsúlyt, nem változik ez a kampány után sem – mondta Markó Attila, Sepsiszentgyörgy parlamenti képviselője, aki a Mikó Imre Jogvédő iroda működtetése mellett a brassói magyarság képviseletében is szerepet vállal.

foto_Kocsis-B Janos_Marko Attila sajtotaj-2403.[1]

A pénteken délelőtt tartott sajtótájékoztató keretén belül Markó Attila beszámolt arról, hogy az országos RMDSZ által indított jogvédő szolgáltatás ötletét az elmúlt években fogalmazták meg Háromszéken Tamás Sándor és Antal Árpád. A sepsiszentgyörgyi jogvédő iroda működtetését teljesen természetes dolognak tartja, hiszen évek óta ezen a szakterületen dolgozik, emellett pedig a Képviselőház Emberjogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának titkára.

Kifejtette, a jogsegélyszolgálat elsősorban azoknak a magyar magánszemélyeknek, illetve intézményeknek a támogatására jött létre, akiket nemzetiségük miatt ért hátrány az országban. Sepsiszentgyörgyön a szolgálat januárban indult el. A városi RMDSZ és a képviselői iroda keretén belül működő irodának két munkatársa van, akik fogadják az érdeklődőket, panaszosokat. A jogvédőszolgálat azt is célul tűzte ki, hogy felmérje, a különböző háromszéki intézményekben mennyire élhetnek nyelvi jogaikkal a lakosok.“A klasszikus szolgáltatásokon túl tájékoztatni kell regionális és országos szinten az érintett szerveket, jelentéseket szeretnénk készíteni, amelyeket eljuttatunk a diplomáciai testületekhez, továbbá Európai és nemzetközi szervekhez, és amelyeknek átfogó képet kell bemutatniuk arról, hogy a közösségi jogaink hol érvényesülnek, hol csorbulnak.”– egészítette ki a képviselő.

A parlamenti iroda beindításáról Markó Attila elmondta: természetes módon az RMDSZ székházának egyik helyiségében fog működni, hiszen meggyőződése, hogy az embereknek érezniük kell, hogy a szövetség székházában támogatásra, eligazításra talál bárki.

Kitért arra is, hogy az RMDSZ szórványprogramjának köszönhetően az elmúlt években élő kapcsolatok alakultak ki a székely megyék és több szórványmegye, köztük Hunyad, Szeben, Fehér és immár Brassó megye között is. A választások alatt tett ígéretéhez híven Brassó megye magyarságának képviseletét is el szeretné látni az elkövetkezendőkben. Vállalását egyrészt parlamenti iroda működtetésével, fogadóórákkal, események, rendezvények támogatásával, valamint a megye magyar közösségével való közvetlen találkozással kívánja teljesíteni.