Skip to main content

Több mint 600-an ünnepelték meg Kovászna megyében az RMDSZ Háromszéki Szervezetének húszéves születésnapját. Pénteken délután hat órakor négy városban, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Baróton gyűltek össze mindazok, akik részt vettek a háromszéki RMDSZ szervezetek megalapításában, és az elmúlt húsz esztendőben aktívan hozzájárultak a Szövetség tevékenységéhez. A rendezvényeken levetítettek egy kisfilmet, amelyben az elmúlt húsz év eseményeit mutatták be.

IMG_9418_RMDSz Kolcza_Henning Janos

Mi egyszerűen csak olyan értelmiségiek akartunk lenni, akik nem mindössze felsőfokon képzett szakmunkásai ennek a nemzeti közösségnek, hanem akik felelősséget vállalnak az erdélyi magyarok sorsa iránt” – idézte fel beszédében Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki szervezetének elnöke az Szövetség megalakulását követő időszakot. „Az elmúlt húsz esztendőben számos földrengés érte, konfliktus tépte az RMDSZ-t, de szolidáris maradt, mert tudatában volt: az erdélyi magyarságnak egységre, összefogásra, politikai eszközökre van szüksége ahhoz, hogy a sorsán változtathasson. Ebben a húsz esztendőben építettünk valami nagyon fontosat, egy szövetséget” – hangsúlyozta Kézdivásárhelyen Tamás Sándor, aki elmondta, az RMDSZ-nek az is a célja, hogy a céhes városban visszaszerezze a polgármesteri tisztséget.

Sepsiszentgyörgyön Sylvester Lajos, az RMDSZ első háromszéki elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, szubjektív visszaemlékezésében a tömeg felhajtóerejét emelte ki, az első szabad március 15-ei ünnepséget, a sepsiszentgyörgyi gyertyás-könyves felvonulást, ahol 30 ezer ember vett részt. “Egy olyan hálózat épült ki akkor Háromszéken, amely országos példává vált (…) Nagy szeretettel arra kérek mindenkit, aki itt jelen van, hogy minél több emléket hordjanak össze, hogy állítsuk vissza Háromszéknek azt az önképét, ami akkor volt” – mondta Sylvester Lajos közíró, aki egy olyan kötet megszerkesztésén dolgozik, amely ezt az időszakot öleli fel.

Antal Árpád András, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi elnöke az ünnepség kapcsán elmondta, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség az elmúlt húsz évben többször is megújult – ő maga is már az új generáció tagja –, de soha nem veszítette szem előtt az eredeti célt, a magyar közösség érdekvédelmét. Az RMDSZ jelenlegi háromszéki és helyi vezetősége emléklappal köszönte meg mindazok munkáját, akik az elmúlt 20 évben részt vettek a Szövetség tevékenységében.