Skip to main content

A Háromszéki Ifjúsági Tanács elnöksége több Kovászna és Hargita megyei ifjúsági vezetővel közösen, október 24-én, csütörtökön sajtótájékoztatót tartott a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban található székely zászlónál az ifjúság részvételéről, az október 27-én sorra kerülő Székelyek Nagy Menetelésén, valamint a Mozduljunk Székelyföldért! címet viselő internetes közösségi kampányról.

foto_Kocsis_B_Janos-sajtotajtsaa-5371

A tájékoztatót Oltean Csongor, a Háromszéki Ifjúsági Tanács elnöke, nyitotta meg, kihangsúlyozva, hogy szervezetük a kezdetektől támogatja a Székelyek Nagy Menetelése elnevezésű akciót, és minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy minél több fiatal jelen legyen 27-én. Önálló ifjúsági menetoszlopot szeretnének kialakítani vasárnap, ahová több mint kétszáz fiatal jelenlétére számítanak. Az ifjak az angyalosi letérőnél gyülekeznek 10 órától, ahol egy 250 méteres kifeszített székely zászlóval indulnak a rétyi keresztút fele.

Egy fiatal korosztályt megcélzó kampányt is elindított a HÁRIT, melyet a mostani generáció által leggyakrabban használt felületen, a facebook közösségi oldalon élesítettek, és jutatták el annak üzenetét egy széles csoporthoz, amely minél nagyobb számú részvételre buzdítja az ifjú aktivistákat is.

Demeter Ferenc, fiatal tanácsos beszédében elmondta, egy új hagyományt szeretnének megteremteni a fiatalok körében, azáltal, hogy október 26-án, szombaton 21 órakor meggyújtják az autonómia őrtűzét az Óriáspincetetőn, melyre mindenkit szeretettel várnak.

Kozma István, Csík Terület Ifjúsági Tanácsának elnöke is jelen volt a tájékoztatón, ahol kifejtette, elsődleges céluk csíkszék fiatalságának mozgósítása, akik aktívan meg fognak jelenni, Székelyföldért fognak menetelni. „Hősökre ma is szükség van, nem csak szájhősökre!“ – fogalmazta meg frappánsan Kozma.

A tájékoztató végén Kelemen Szilárd Péter sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselő elmondta, hogy több elszármazott székely fiatallal is tartják a kapcsolatot, akik munkalehetőség és jobb megélhetés céljából választották a külföldi életet. Ők is támogatják a Székelyek Nagy Menetelésének ügyét, és több helyről is tudomása van, ahol az említett fiatalok összegyűlnek, és ha távolból is, de minket, székelyeket pártfogolnak.

A Székelyek Nagy Menetelésén egy aktív, mindenre kész, tenni akaró fiatal csoportra számíthatunk, egy olyan erős bázisra, akik megmutathatják, hogy kevesebb telet megért székely is oda tud állni, és büszkén tud menetelni az autonómiáért.