Skip to main content

Háromszéken meggyőző eredményt mutatott fel az RMDSZ a helyhatósági választáson. A megye négy magyar többségű városát továbbra is a Szövetség képviselői vezetik. A megye 45 közigazgatási egységében 34 RMDSZ-es polgármester és 3 RMDSZ által is támogatott MPP-s polgármester nyert.

foto_Kocsis-B_Janos-valasztasok_kiertekelo_sajtaj-0353

A választásokat kiértékelő sajtótájékoztatón Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke kifejtette: „Háromszék jobban teljesített, mint négy évvel ezelőtt, az alacsonyabb részvétel ellenére is. Ilyen tekintetben 60% fölött teljesítő települések a következők: Előpatak, Hídvég, Nagypatak, Maksa, Illyefalva, Dobolló, Sepsikőröspatak. A 40% alatti részvétel Baconban, Mikóújfaluban, Sepsiszentgyörgyön, Zabolán, Csernátonban, Lemhényben, Kézdivásárhelyen és Bardocon volt tapasztalható. Háromszéken az elmúlt évekhez képest növeltük a megyei tanácsosi mandátumok számát és arányát. Az érvényesen leadott szavazatok értelmében a 31 mandátum elosztása a következő: RMDSZ 20 (2008-ban 16, 2012-ben 19 RMDSZ-es tanácsos), EMNP 3, PSD 3, PNL 3, MPP 2.”

A 45 polgármesterből 34 RMDSZ-es, 4 PSD-és, 3 MPP-és, 2 ALDE, 2 független. A leadott érvényes szavazatok értelmében a helyi tanácsosi mandátumok száma összesen 553, amelyből: RMDSZ 338, EMNP 51, PSD 45, PNL 28, MPP 24, ALDE 20, 17 független, UNPR 11, és további 19 tanácsos nyert mandátumot más párt színeiben.

A városi tanácsosi listákon nőtt a Szövetség jelöltjeinek száma a négy évvel ezelőtti választásokhoz viszonyítva: Sepsiszentgyörgy esetében a jelenlegi felállás tehát 15 RMDSZ (korábban 14), 2 EMNP, 2 PSD, 2 PNL, Kézdivásárhelyen 11 RMDSZ (korábban 8), 1 MPP, 5 EMNP, 2 román összefogás, Baróton pedig 12 RMDSZ (korábban 8), 2 EMNP, 1 független. Kovásznán 10 RMDSZ (korábban 11), 2 MPP, 2 PNL, 2 ALDE, 1 független.

A kampány tanulságaként Tamás Sándor elmondta: „Ha az ember időben tervez, és jó csapattal dolgozik, jobb teljesítményt tud elérni. Az összefogás eredményeként növeltük a polgármester- és tanácsosjelöltek számát is, azért mert saját lábunkon álltunk az elmúlt időszakban. A választások nagy nyertese az RMDSZ, emellett az MPP is, hiszen utóbbi esetében a korábbi egy polgármester helyett most három lett. Nyertesek a román pártok is, ugyanis Bodzavidéken magasabb volt az idei választási részvétel, mint máshol: ötről hatra nőtt a román megyei tanácsosok száma ennek köszönhetően: 3 PSD-s és 3 PNL-s megyei tanácsos. A választás legnagyobb vesztese az EMNP, hiszen most egy polgármesterük sem jutott mandátumhoz.”

Az elnök köszönetet mondott mindazon háromszéki embereknek, akik a közösség építést és az elvégzett munkát részesítették előnyben.
Az elmúlt hónapban közel 700 jelölt, és 200 önkéntes dolgozott azon, hogy ezt az eredményt elérje a Szövetség.

Antal Árpád: A sepsiszentgyörgyi emberek a választások nyertesei

Antal Árpád polgármester kiértékelőjében elmondta, hogy véleménye szerint Sepsiszentgyörgyön a legnagyobb nyertesek a sepsiszentgyörgyi emberek, mert a városvezetés tudja folytatni a munkát. Antal kiemelte, a következő napokban mindenki meggyőződhet arról, hogy nem kampány előtt akartak látványos módon aszfaltozni a városban, hanem a következő napokban kezdik el ezeket a munkálatokat. Nem az volt a cél, hogy kapkodva gyorsan leaszfaltozzanak utcákat és járdákat a minőség rovására, azért, hogy így maximalizálják a szavazatszámokat.

„Az eredményből azt a következtetést vonom le, hogy a szentgyörgyi emberek megértették azt, hogy azokra a népszerűtlen beruházásokra is szükség volt, melyek az elmúlt két és fél évben történtek a városban. Lépésről lépésre el fogjuk tüntetni a különböző vezetékcserék okozta kellementlenségeket a város területéről. Hamarosan újra utcákat és járdákat fogunk javítani.”

Antal kiemelte, hogy amennyiben összehasonlítják a 2012-es és a 2016-os eredményeket, akkor elmondhatják, hogy az RMDSZ frakció az egyik nyertese ennek a választásnak, ugyanis egy mandátummal többet szereztek a tanácsban. Antal szerint Bálint József a másik nyertese a választásoknak, hiszen több szavazatot szerzett mint négy évvel ezelőtt.

A polgármester véleménye szerint a helyi választások nagy vesztese a Magyar Polgári Párt, mert nem jutottak be a városi tanácsba. „Ha arra gondolok, hogy öt évvel ezelőtt még a legnagyobb frakciót adták a sepsiszentgyörgyi tanácsban, akkor ez szinte ijesztő, és nagyon sok elemzést kell elvégezni, hogy mi ennek az oka, hogy az MPP elfogyott Sepsiszentgyörgyről. Azt gondolom, hogy Mădălin Guruianu is vesztese ennek a választásnak, hiszen nagyon sokat tett fel, számomra érthetetlen módon, egy olyan ügyre, melyről nem egyeztetett senkivel. Vesztese talán még az idei választásoknak a helyi román közösség, olyan értelemben, hogy olyan szintű negatív kampányt folytatott az egyik román jelölt a másik ellen, ami nem volt korábban tapasztalható. Magyarként sem tetszett és szerettem volna megspórolni a városnak ezt a típusú negatív kampányt.”

Antal arra is kitért, hogy ami a többségünket illeti a tanácsban, négy évvel ezelőtt is azt mondta, hogy nem élnek vissza a kétharmados többségükkel és a konszenzust fogják keresni, ugyanezt mondja most is. A hat szakbizottságból kettőben az elnöki tisztséget fel fogják ajánlani, az egyiket az EMNP-nek, a másikat a Liberális Pártnak, mert úgy gondolják, hogy ez így tisztességes, még akkor is, ha megvan a többségük arra, hogy mind a hat bizottságnak az RMDSZ adja az elnökét.

Antal kifejezte abbéli örömét, hogy Szatmárnémetiben is RMDSZ-es polgármester nyert, és kifejezte abbéli reményét, hogy Szatmár és Maros megyében RMDSZ-es megyei tanácselnök lesz. „Ennek azt remélem, hogy az lesz a következménye, hogy eredményesebben tudjuk az erdélyi magyarság érdekeit képviselni.”

Miklós Zoltán, a sepsiszentgyörgyi tanács RMDSZ frakcióvezetője megköszönte a sepsiszentgyörgyieknek a leadott szavazatokat. „Ez a kétharmadnyi mandátumnál is több szavazatszám egyrészt kötelez minket a következőkben, másrészt egy nagyfokú legitimitást ad nekünk ahhoz, hogy a város érdekében a jövőbeli döntéseinket meghozhassuk. Az elmúlt mandátumban is kétharmados többségünk volt, de mindig erős szakmaisággal jellemzett konszenzusos együttműködést szorgalmaztunk, ez most sem lesz másként.”

Miklós elmondta, a tanácshatározatok több mint kilencven százalékát konszenzussal hozták, egyhangú döntéssel fogadták el őket, úgy, hogy nagyon ritkán volt ellenszavazat. Amikor évekkel ezelőtt önkormányzati szerepet vállaltak, akkor munkára vállalkoztak és hiszik azt, hogy eredményt csak nagyon sok munkával lehet elérni, ez ugyanígy lesz a következő mandátumban is, készen állnak arra, hogy még többet és még jobban dolgozzanak.

„A számokat elemezve, egyrészt elégedettséggel tölt el az, hogy vannak körzetek, ahol magas százalékot ért el az RMDSZ lista, 78% közeli eredmények is vannak néhol, illetve nagyon ritka az a körzet, ahol a szavazatok legalább felét nem szereztük meg. Ott, ahol alacsonyabb szavazatszámot kaptunk, ott megfigyelhető egy érdekes dolog, különösen két körzet esetében, és erről beszélni kell. Az egyes és a huszonkettes körzetekről van szó. Itt kifejezetten magas az EMNP eredménye. Más körzetekben 7-8 % körüli eredményt értek el, ebben a kettőben viszont 38, illetve 26 százalékos az eredményük. Ez az a két körzet, ahol a sepsiszentgyörgyi romák szavaznak és ez a szám jelentősen befolyásolta Bálint József és az EMNP eredményét a városban. Ez nem volt másként négy évvel ezelőtt sem. Négy éve is Bálint József, akkor mint MPP jelölt ilyen számokat regisztrált ebben a két körzetben.”