Skip to main content

A 95 éves kézdiszentkereszti Borsó Lajos örömmel és meghatódva vette át a honosítási okiratát Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzuljától és Grüman Róbert, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének ügyvezető elnökétől, január 19-én.

foto_Kocsis_B_Janos-Borso_Lajos_eskutetele-9392

Borsó Lajos 1921. július 5-én magyar állampolgárnak született (1921. július 26-án lépett érvénybe a Trianoni békeszerződés), a II. Bécsi döntéskor másodszor lett magyar állampolgár, most pedig harmadszor. A jó egészségnek örvendő Lajos bácsi napi tevékenységei közé tartozik a favágás, minden reggel elsétál dédunokáihoz, akiket boldogan kísér el az iskolába. A gyerekek életkedvet és erőt adnak neki, ezt bizonyítja az is, hogy feleségével harminc évig dolgozott a helyi iskolában. Elmondása szerint élete legszomorúbb pillanata felesége elvesztése volt, de a két gyereke, a 6 unokája, a 11 dédunokája és az egyetlen ükunokája határtalan szeretettel halmozzák el. A kitűnő szellemi frissességnek örvendő Borsó Lajos napirenden van a világ dolgaival, és szívesen mesélt katonai éveiről. „19 évesen önként mentem el katonának. Tíz hónapot voltam Galíciába a lövészárokban, a II. világháborúban. Orosz fogságban nagyon keveset voltam, fél órát, ami annak köszönhető, hogy egy orosz katona meghallotta, hogy Szentlélek környékéről vagyunk és kiengedett a táborból, aztán hazavergődtünk.” – mesélte Lajos bácsi.

„Annak örvendek, hogy még egyszer magyar állampolgár lettem. A családom tagjai is magyar állampolgárok és én is az szerettem volna lenni, s menjek úgy a föld alá magyar állampolgársággal. Nálunk most is magyar világ van, mert mi itt magyarok vagyunk, annak születtünk és annak is halunk meg. Ez a sarok itt örökké magyar volt és az is akar maradni.” mondta örömmel az idős férfi.

Borsó Lajos idős korára való tekintettel otthonában vehette át Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzuljától az Áder János köztársasági elnök kézjegyével ellátott honosítási okiratot, illetve a lakcímkártyát is. „Örülünk, hogy a magyar állam ezzel is ki tudta fejezni elismerését Ön iránt, hogy hosszú idő után újra magyar állampolgár lehetett. Mindig megható, mikor olyan honfitársakkal találkozunk, akik másodszor vagy harmadszor lesznek magyar állampolgárok, sajnos nagyon kevesen élnek utóbbiak közül. Ez ad igazán értelmet a mi munkánknak, amikor ilyen élettörténetekkel találkozunk, és tudjuk teljesíteni honfitársaink azon kérését, hogy harmadszor is magyar állampolgárok lehessenek. Nagyon sokat szenvedtek a honfitársak közül, volt, aki két háborút is átélt, hadifogságot, a diktatúrát is megszenvedte. Azt gondolom, hogy igazi örömteli pillanat az, amikor ezek a személyek átvehetik a honosítási okiratot.”

Páll Endre, Kézdiszentkereszt polgármestere és Grüman Róbert, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke is köszöntötte Lajos bácsit. „Azon túl, hogy naponta ingyen igényelhető a magyar állampolgárság az RMDSZ városi irodáiban az Eurotrans Alapítvány által és igény szerint vidéki településekre is kiszállnak a munkatársaink, fontosnak tartjuk, hogy személyesen találkozzunk azokkal a személyekkel, akik nehezen tudják elhagyni lakóhelyüket, és akiknek a papír mellet óriási érzelmi kötődésük van a magyar nemzethez. Örülünk, hogy munkánkkal hozzájárulhatunk ahhoz, hogy ezen szépkorú személyek újra tagjai lettek ennek a nagy magyar családnak.” fogalmazott Grüman.