Skip to main content

Háromszéken összegezte az európai parlamenti választási kampánytapasztalatait Hegedüs Csilla örökségvédelmi államtitkár, az RMDSZ Nőszervezetének jelöltje, akit sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján Antal Árpád András polgármester köszöntött. A városvezető hangsúlyozta az államtitkárnak az épített örökség védelmében, felújításában nyújtott segítségét, és elmondta, az önkormányzatnak célja, hogy minél több műemléképületet megvásároljon és felújítson Sepsiszentgyörgyön.

foto_Kocsis_B_Janos-hegedusantalsajtotaj-1766

„Az RMDSZ életében először volt nőszervezeti kampány és először van a nők jelöltje ennyire előkelő helyen az európai parlamenti listán. Mi már január közepén elkezdtük a kampányt, amikor egy országos párbeszédsorozat alkalmával 22 megyei és területi szervezetet látogattunk meg. Akkor arra kértük a hölgyeket, hogy – a demokrácia nevében – járuljanak hozzá a választási program összeállításához, hogy a benne szereplő prioritások kifejezetten az erdélyi magyar nők prioritásai legyenek. Így lett ennek a dokumentumnak fő célkitűzése a családtervezés bátorítása, a nők és férfiak egyenlő bérezése, illetve a vállalkozni vágyó nők támogatása. Ezúton szeretném megköszönni a hölgyeknek a kampányban kifejtett munkájukat, és azt a tevékenységüket is, amelyet közösségük mozgósításáért végeznek” – fogalmazott Hegedüs Csilla EP-képviselőjelölt a sajtótájékoztatón, amelyen azt is elmondta, Erdély szinte minden szegletében járt, száznál több településen fordult meg a kampány kezdete óta. Több helyen is találkozott a nőszervezet tagjaival, Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Szatmárnémetiben és Nagyváradon pedig részt vett a Sikeres nők iskolája című rendezvényen, amelyen olyan hölgyek mutatkoztak be, akik sokat tettek közösségükért, munkájukat értékeli környezetük. „Vannak eredményes polgármestereink, Bukarestben is helytállunk a törvény- és döntéshozó intézményekben, de továbbra is ott kell lennünk Brüsszelben, ahol nemcsak Európa, hanem a mi közösségünk jövőjéről is döntenek” – tette hozzá a Szövetség jelöltje, aki azt is hangsúlyozta: ott, ahonnan hiányoznak a magyar emberek, megtörténik az is, hogy a magyar műemlékek 90 százalékát kiseprik a helyreállítási listáról, ami pedig véletlenszerűen listán marad – akár a Bod Péter Megyei Könyvtár –, arra olyan nevetséges összeget utal ki a tárca, hogy felújítása akár hetven évig is eltarthat.

„Végigjártunk több, a Kelemen Hunor előző minisztersége idején támogatott műemléket és olyanokat is megtekintettünk, amelyeknek mielőbbi helyreállítása a helyi közösség szívügye. Több ízben tapasztaltuk azt, hogy konkrét tervek is vannak az épületek felújítását követő közösségi hasznosításukra. Itt említeném a székelyudvarhelyi Székelytámadt várhoz kapcsolódó szakszerű elképzeléseket, az erdőszentgyörgyi polgármesternek a Rhédey-kastély hasznosítását érintő terveit, illetve azt is, hogy itt, Sepsiszentgyörgyön rövidesen befejeződik a Bazár épületének felújítása, ahol képtár létesül. Mindezt azért tervezhetjük közösen, mert vannak sikeres polgármestereink, akik dönthetnek a közösség jövőjéről” – összegezte Hegedüs Csilla, és arra is emlékeztetett, hogy Romániának mindenképp 32 képviselője lesz Brüsszelben, de az már a magyarságon múlik, hogy hányan képviselik az érdekeit Európában.

Sepsiszentgyörgyön, a kampány idején igyekeztek minél több családot személyesen megkeresni, ez idáig 7541 családnál jártak az RMDSZ önkéntesei, péntek estig pedig szeretnének a tízezredik sepsiszentgyörgyi családhoz is eljutni – mondta a város polgármestere. „Azt tapasztaltuk, hogy az embereket érdekli az, ami Brüsszelben történik, és igaz az, amit a közvélemény kutatások állítanak: a mi közösségünknek sokkal nagyobb a bizalma az európai intézményekben. Ez be is bizonyosodik majd május 25-én, hiszen a magyarság körében sokkal nagyobb lesz az európai parlamenti választásokon való részvétel. Helyi célkitűzésünk az, hogy Erdélyben nálunk, Háromszéken legyen a legmagasabb a választói részvétel” – jelentette ki Antal Árpád András, és hozzátette: ha vasárnap minden második magyar ember elmegy szavazni, az RMDSZ-nek négy képviselője is lesz az Európai Parlamentben.