Skip to main content

Borbély László volt fejlesztési miniszter, Bodokon vett részt a Kovászna megyei gazdák idei második gyűlésén. A február 12-én, szerdán zajló eseményen Borbély a közelgő EU parlamenti választások mezőgazdasági és állattenyésztési következményeit vázolta fel.

Gazdatalalkozo_fotoHenningJanos-1657

A volt miniszter elmondása szerint a gazdák szempontjából is kulcsfontosságú lehet a következő Európai Parlamenti ciklus: véleménye szerint a hazai gazdákat is ugyanolyan támogatáshoz kell juttatni, mint francia vagy német kollégáikat. Fontos, hogy Brüsszelben is jelen legyenek az erdélyi magyarok: így a háromszéki gazdák igényeit is képviselik.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a találkozón az AgroSIC egyesület bővítéséről beszélt: az elöljáró leszögezte, a megyei önkormányzatnak erkölcsi kötelessége támogatni a gazdákat. Az elnök hangsúlyozta: azok a gazdák, akik valamilyen egyesületbe tömörülnek továbbra is könnyebb helyzetben lesznek, ha számukra a megyei tanács az AgroSIC-en keresztül anyagi jellegű segítséget tud nyújtani, hiszen Háromszéken nagy az igény a különböző gépek vásárlására, ám ezeket önerőből csak kevesek engedhetik meg maguknak.

Ötvös Mózes, a Kovászna Megyei Szarvasmarhatartók Egyesületének elnöke a háromszéki marhatenyésztők gondjait részletezte: elmondása szerint nem csak a régióban, hanem az egész országban gondot jelent a kifizetések folyamatos csúszása, valamint az is, hogy az összeg javarészét a gazdák kénytelenek adó formájában befizetni.

Felszólalt Tánczos Barna szenátor is, aki arról számolt be, hogy a mezőgazdasági tárcával folyamatos beszélgetéseket folytatnak. Tánczos hangsúlyozta: a miniszterrel többek közt a családi típusú gazdaságok fontosságáról beszélnek, hiszen Erdélyre különösen jellemző, hogy egy-egy család kisebb gazdaságot tart fenn. A tárgyalások jelen pillanatban 15 000 eurós támogatásról szólnak, amelyet a kis és közepes gazdaságok kaphatnának, ám ezeket az összegeket még nem véglegesítette a tárca. Tánczos szerint több szempontból is fontos ez a tervezet, hiszen vannak olyan vidékek, ahol csupán a kisebb gazdaságok tudnak működni, az ipar jellegű gazdálkodás nem működőképes, másrészt az is fontos, hogy ilyen módon a fiatal gazdák helyben maradnak, a területek nem maradnak megműveletlenek.