Skip to main content

Bemutatkozott a megyei önkormányzati listán levő négy legfiatalabb RMDSZ-es jelölt. A fiatal szakemberek innovatív, közösségépítő ötleteikkel, konkrét elképzeléseikkel szeretnének hozzájárulni a térség fejlesztéséhez.

Sajtotaj_park_hotel_foto_Kelemen_Lehel 21

A megyei önkormányzat tanácsosi listáján a biztos bejutók száma az előző évek tapasztalatait figyelembe véve 22, ennek húsz-húsz százaléka nők és 35 év alatti fiatalok, emelte ki a témában tartott sajtótájékoztatón Tamás Sándor, Kovászna Megy Tanácsának elnöke. „Nem kvótarendszer szerint, hanem értékek és szakmaiság mentén gondolkozunk. Éppen ezért az önkormányzati munkába olyan fiatalokat vonunk be, akik az ifjúsági szférában, a közigazgatásban vagy magánszektorban szereztek már tapasztalatot. A szakmaiság mellett közös tényező a fiatalokban, hogy mindannyian itthon tervezik jövőjüket, elképzelésük pedig egybecseng a megyei önkormányzat víziójával, programjaival is, amelyeket kiegészítenek a fiatalok innovatív elképzelései, tervei is.” Az elnök hozzátette: a fiatalok új szemléletet hoznak a megyei önkormányzatba, emellett pedig olyan réteget is megszólítanak, akik eddig nem érdeklődtek a közélet iránt. „Megtalálják a hangot a fiatal jelöltekkel.”

A megye legnagyobb ifjúsági hálózata a Háromszéki Ifjúsági Tanács. Vidéken és városokon egyaránt számtalan ifjúsági, civil szervezetet mozgatnak és rendezvényeket hívnak életre. Kelemen Szilárd Péter, közgazdász, a Háromszéki Ifjúsági Tanács elnöke 12 éve tevékenykedik az ifjúsági szférában, nyolc évig a sepsiszentgyörgyi önkormányzat fiatal tanácsosa volt, a városi ifjúsági diáktanácstól, a Junior Business Clubon keresztül a HÁRIT-hoz és a Magyar Ifjúsági Értekezlethez vezetett az útja. „Ez volt az a pálya, ahol megtanultam kitartó munkával csapatban dolgozni. Megyei tanácsosként a sport és vidékfejlesztés mellett a fiatalokat érintő kérdésekkel szeretnék foglalkozni. Fontosnak tartom többek között a digitalizáció, az elektronikus ügyintézés kérdését is, hiszen ez ma már életforma a fiatalok körében. De ugyanakkor oda kell figyelni a fiatalok lakhatási kérdéseire is. Azt szeretném, hogy Háromszék az a hely legyen, ahonnan nem eltekintenek, hanem ahova tekintenek, és ahova mindenki visszatér, mert tudja, hogy Kovászna megye élhető, biztonságot nyújtó hely mindannyiunk számára” – fogalmazott a 32 éves tanácsosjelölt.

A 33 éves Nagy Zoltán történész a megyei önkormányzat számos rendezvényén közreműködött az elmúlt időszakban. A közös munka gyűjtőpontja a történelmi tudat erősítése, részletezte Tamás Sándor a bemutatása kapcsán. A hagyományőrzőt a közösség megtartó ereje az, ami itthon tartotta. Háromszéki gyökerei azok, amelyek felruházzák azzal a kötelességtudattal, hogy itthon dolgozzon, tegyen a közösségért. „Tudásommal, tapasztalatommal, a történelem iránti szenvedélyemmel szeretném a megyét segíteni, olyan programok által, amelyek azt igazolják, hogy van, amiért itthon maradni és dolgozni. Azt szeretném, hogy gyerekeim is itthon teremtsenek jövőt” – tette hozzá.

Kovászna Megye Tanácsának célja még vonzóbbá tenni a térséget. Ebben játszik kiemelt szerepet a vidombáki repülőtér építése, amelyhez a sepsiszentgyörgyi és a kovászna megyei önkormányzat is jelentősen hozzájárul. Jakab István Barna repülőmérnök ezen beruházás kivitelezésén dolgozik projektmenedzserként. Gyerekkori álma vált valóra. Bukarestben végezte az egyetemet, majd ott dolgozott, később Hollandiában, Európa egyik legnagyobb légiirányító központjában szerzett tapasztalatokat. Hazatért, hogy tudásával szülőföldje és tágabb régiójának fejlesztéséből vegye ki a részét. A 29 éves mérnök, megyei tanácsosjelölt elmondta: „Mindig a maximumra törekszem. Munkavágyamat és maximalista gondolkodásomat szeretném tovább vinni a régió fejlesztésében. A reptérhez hasonló volumenű beruházásokban, a Kovászna és Brassó megyét összekötő autópálya építésében, és hasonló nagy befektetések kivitelezésében kívánok dolgozni a továbbiakban is.”

A megyei önkormányzat legfiatalabb tanácsosjelöltje 27 éves. A kézdivásárhelyi Oláh István Bukarestben tanult jogi és agrármérnöki szakon, jogászként dolgozott a dálnoki önkormányzatnál, jelenleg pedig a zabolai hivatalban tevékenykedik, nap mint nap szembesülve az emberek problémáival. „Szakmai tudásommal szeretnék hozzájárulni a megyei tanács működéséhez. Az ifjúsági kérdések mellett érdekel és foglalkoztat a kultúra, a sport és a környezetvédelem, a társadalmi problémák. Meggyőződésem, hogyha a fejlődés és a közéleti problémák megoldásában előrelépést szeretnénk elérni akkor ezt egyféleképpen érhetjük el, feladatvállalással.”

Tamás Sándor összegzésként elmondta, az elmúlt évtizedben Kovászna megyében megteremtették az alapokat, hogy érdemes legyen a fiataloknak itthon maradni: 40 kezdő vállalkozást segítettek egyenként 40 000 euróval, így hoztak létre több mint 100 új munkahelyet. Most újabb gazdaságélénkítő pályázatot indítanak, ezúttal társadalmi ügyet is felvállaló vállalkozások juthatnak egyenként 100 ezer euró támogatáshoz. Továbbá partnerségi szerződést írtak alá a Babeş–Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi turisztikai szakával, hogy végzős egyetemistákat díjazzanak, akik a megye turisztikai fejlesztési lehetőségeit kutatják. További kiírásokat készítenek elő, hogy a terület iránt érdeklődő egyetemistáknak és a turizmusban már tevékenykedő szakembereknek támogatást nyújtsanak, hogy bátorítsák a térséggel kapcsolatos kutatómunkát.

„Segítjük és támogatjuk az ifjúsági kezdeményezéseket, mert hisszük, hogy a tenni akaró, felkészült, kreatív fiatalokra szükség van a közösségben. Intézményeink kapuja nyitva áll. Évről-évre egyre több fiatal dolgozik az önkormányzatokban, közintézményekben. Szorgalmaztuk az ifjúsági alap létrehozását minden helyi önkormányzatnál. A megyei tanácsnál évről évre növeltük az ifjúsági programokra szánt pályázási keretet. Ezzel segítjük a fiatalok programjainak, ötleteinek megvalósítását, amellyel életet, aktivitást visznek közösségeinkbe. Köszönjük eddigi munkátokat” – részletezte az elnök.