Skip to main content

A Nagyborosnyón zajló zavargásokról, a magyar emberek megfenyegetéséről számoltak be az RMDSZ helyi polgármester- és tanácsosjelöltjei, valamint Tamás Sándor, megyei elnök a rendőrség épülete előtt.

Nagyborosnyo.[1]

Kanyó Antal, az RMDSZ Nagyborosnyó községi polgármesterjelöltje elmondta: „A mai sajtótájékoztató célja, hogy objektíven beszámoljunk a lakóknak a községben hetek óta zajló tarthatatlan állapotról. Sajnos Nagyborosnyó községben egy román-magyar versenyre került sor, amit azért sajnálok, mert tudom, hogy sok jó román ember lakja községünket. De ami ennél is fontosabb, hogy a román párt színeiben induló ellenfelem, Ilie Nicolae nem sportszerűen kampányolt és ki merem mondani, hogy nem tisztességes az, hogy azzal fenyegeti a község lakosait, hogy el fogják venni a jogosítványukat, hogy ellenőrzésben lesz részük a jövőben, amennyiben nem őt támogatják. Én innen a nagyborosnyói rendőrség elől azt üzenem neki, hogy legyen tisztességes és ne kényszerrel próbálja meggyőzni az embereket. Ez a világ lejárt, ma dolgozni kell!”

Kanyó a Lécfalván zajló útjavítási munkálatokra is kitért, miszerint Szőcs Levente jelenlegi polgármester és az ALDE jelöltje azt híresztelik, hogy Ilie anyagi hozzájárulásával valósulnak meg, holott a legutóbbi tanácsülésen hagyta jóvá a tizenkét tagú tanács azt a költségmódosítást, amelyből a munkálatot kivitelezik.

Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke kihangsúlyozta: „Román párt román érdek, magyar párt magyar érdek. Elmondták a Nagyborosnyó községi idős emberek, hogy nem akarnak románul beszélni a polgármesteri hivatalban, mert ez a volt román rendőr, Ilie, aki kéri a magyar emberek támogatását, az elmúlt 35 évben nem tudott vagy nem akart megtanulni magyarul. A román nyelv ismerete kötelező, hivatalos nyelv az országban, ez természetes, de viszont azt is egyértelműnek tartjuk, hogy aki a magyar emberek szavazatait kéri, az tudjon az anyanyelvükön is beszélni. Ahogyan a falubeliektől is hallottam, a módszerei nem tisztességesek, erről a megyei rendőrparancsnokot is tájékoztatni fogom, annak ellenére, hogy már nincs a rendőrség kötelékében a román párt polgármesterjelöltje. Azt is nagyon jól tudjuk, hogy a családi kötődéseit próbálja felhasználni ezeknek a fenyegetéseknek a beváltására. Az egyszerű emberek nem merik nevükkel felvállalni a fenyegetéseket, mert tartanak attól, hogy beváltja ígéretét úgy, ahogyan azt korábban is tette. Erre egyetlenegy módon lehet válaszolni: június 5-én minél több ember éljen szavazati jogával és szavazzon arra, hogy ebben a községben kezdjünk el rendet tenni. A rendet be is kell tartani: a törvényes rendet és a községben kialakult együttélési rendet is.”

Kertész Tibor Barna lécfalvi tanácsosjelölt elmondta: „A napokban engem is felszólított az ALDE polgármesterjelöltje, hogy ne vigyem túlzásba a magyarkodást, hiszen Romániában élünk és az állam nyelve a román. Kampányt félretéve mindenképpen örvendek, ha valami javítás van, járhatóvá válnak az utcák és fejlődik a község, viszont aljas dolog kampányfogásként felhasználni mindazt, ami nem az ő érdemük, hanem közpénzből történik. Mi sem tesszük ezt, annak ellenére, hogy mi szavaztuk meg ezeket a pénzeket, és megkérjük, hogy mindenki saját eszközével és megvalósításával büszkélkedjen.”