Skip to main content

„Az Európai Unió akkor fog felfigyelni a Mikó-ügyre, ha nem egyházi, kisebbségi kérdésként, hanem jogállami problémaként mutatjuk be. Azt kell belátnia Európának, hogy Romániában gond van a jogállamisággal” – ezt hangsúlyozta Sógor Csaba és Markó Attila RMDSZ-es képviselő az Európai Beszélgető Estek keretében megszervezett újabb közéleti fórumon.

Sogor_marko

Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje és a  Járosi Andor Keresztény Kulturális Műhely közös rendezvényére Erdélyi  jogérvényesítés Brüsszelben címmel május 7-én, délután a Lutheránus  Püspökség Reményik Sándor Galériájában került sor Kolozsváron. Az esemény házigazdája Adorjáni Dezső Zoltán püspök volt, míg Benkő Levente újságíró-történész moderátorként volt jelen.

Arra a kérdésre, hogy hol áll Románia a kisebbségi jogok biztosítása  terén, Markó Attila elmondta: Románia látszólag a szép arcát mutogatja. „Időnként olyan, mintha két országban élnénk. Esetenként olyan  törvényeket alkotunk, amelyek részben biztosítják a jogegyenlőséget, de a gyakorlatban mégsem mindig alkalmazzák azokat. Indítottunk egy kampányt annak tudatosítása érdekében, hogy anyanyelvhasználati jogainkat a  gyakorlatban is minél jobban érvényesítsük” – hangsúlyozta. Az RMDSZ  parlamenti képviselője kiemelte: azok az értékek, amelyek az elmúlt  hetekben Sógor Csaba tarisznyájába kerültek, szintén azt a célt  szolgálják, hogy Európa figyelmét felhívjuk értékeinkre és a  jogállamiság körüli problémákra. Sógor Csaba elmondta: az Európai Unió  vagy az Európa Tanács által megfogalmazott ajánlások sajnos nem kötelező érvényűek a tagállamok számára, viszont olyan hivatkozási alapok, amelyek nélkülözhetetlenek a kisebbségi jogérvényesítés során. Markó  Attila kiemelte: Bukarestben is érezhető, hogy ezeket az uniós  ajánlásokat nem veszik komolyan. A beszélgetőpartnerek egyetértettek  abban, hogy az Európai Unió akkor fog beleszólni a kisebbségvédelmi  kérdésekbe, hogyha felismeri, hogy ez egy általános európai probléma.  ,,Akkor lett roma stratégiája az EU-nak, amikor ez a kérdés a tagállamok nagy részében kényszerűséggé vált. Ma már Európa is érzi, hogy a  kisebbségi témák ügyét sem kezelheti kizárólag tagállami hatáskörként” – hívta fel a figyelmet Sógor Csaba.

,,Azért fontos számunkra az európai uniós jelenlét, hogy Brüsszelben  is elmondhassuk: nem rendezett a kisebbségek helyzete Romániában, és  utólag is számon kell kérni a csatlakozáskor tett ígéreteket. Az RMDSZ
EP-képviselőinek abban van nagy szerepe, hogy munkájuk során  megpróbálják elérni az EU ingerküszöbét és érzékennyé tenni a  kisebbségvédelmi témák iránt” – hangsúlyozta Markó Attila.