Skip to main content

Tamás Sándor és Antal Árpád András, az RMDSZ háromszéki politikusai november 3-án, hétfőn sajtótájékoztató keretében értékelték ki az államelnök választásokat.

foto_KocsisBJanos_-2664

Ismételten bebizonyosodott, hogy az erdélyi magyarok 87%-a az RMDSZ-t támogatja. Háromszéken nagyobb arányban szavaztak vasárnap az államelnök választáson, mint a 2009-es államelnöki- (41,68%, 77 355 szavazat) és a tavaszi Európai Parlamenti választáson (29,5%, 54 399 szavazat). Kelemen Hunor a szavazatok 50,41 százalékát gyűjtötte össze Háromszéken, ez 38.773 szavazatot jelent. Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke megköszönte mindenkinek a választások során nyújtott támogatását.

Kovászna városában 56,6%-os volt a részvétel, valamint kilenc község is 50 százalék felett szerepelt: Esztelneken a választók 63,4% Sepsibodokon 61,4%, Kézdialmáson 58,1% jelent meg az urnáknál, Árkoson 56,05%, Előpatakon 53,3%, Málnáson 54,98%, Rétyen 50,03%, Kommandón 56,55%, Zágonban 51,86% járult az urnák elé.

Tamás Sándor kiemelte: „A kampányban végig tartózkodtunk attól, hogy a magyar ellenpárttal foglalkozzunk, annak ellenére, hogy az EMNP folyamatosan szapulta az RMDSZ-t. A válasz ideje vasárnap este 9 órakor jött el: az EMNP által hangoztatott értékválasztás eldőlt, a székelyföldi magyarok nagyon nagy többsége Kelemen Hunorra szavazott, aki józan ésszel és bátorsággal képviseli az erdélyi magyarokat.” Hozzátette: a kampány utolsó napjaiban sok méltatlan támadás érte az RMDSZ-t az EMNP részéről, mely vélhetően nagyban hozza járult ahhoz, hogy Háromszéken demobilizálta a magyarok egy részét és, hogy román pártokra is szavaztak. Több alkalommal bebizonyosodott, hogy az erdélyi magyarok az összefogást előbbre tartják, mint a széthúzást. Háromszéken Kelemen Hunor 84%-ot, Szilágyi Zsolt pedig 16%-ot kapott. Az elnök néhány példával is szemléltette a két magyar párt helyzetét a megyében: Erdély viszonylatában két községet vezet EMNP-és polgármester: Maksát, ahol Kelemen Hunor 284 szavazatot kapott a Szilágyi Zsolt 60 szavazatával szemben, valamint Nagyborosnyót, ahol 593 szavazatot vitt el az RMDSZ jelöltje az EMNP 80 szavazatával szemben. Az sem elhanyagolandó tény, hogy Háromszéken az EMNP 31 ezer aláírást gyűjtött saját jelöltje támogatásához, amelyből csupán 7619 szavazat lett. Az emberek bizalma egyre csökken a néppárt iránt, amelyet az elmúlt évek eredményei kitűnően bizonyítanak. Folyamatosan csökken az EMNP támogatottsága: 2007-ben az európai parlamenti választáson 32 ezer szavazatot kapott Tőkés László, a 2008-as helyhatósági választáson 22 ezer szavazatot, 2012-ben a helyhatósági választáson 19 400 szavazatot, a parlamenti választáson több mint 10 ezer szavazatot, az idei államelnök-választáson pedig 7619 szavazatot kapott az EMNP jelöltje.

Tamás Sándor szerint nem lehet a széthúzásra alapozni a politikát, nem lehet Székelyföldet ellenzékből, duzzogva építeni. Az elkövetkező időszakban a napi pártpolitika logikáján fognak változtatni, nem a napi pártpolitikát, hanem Székelyföld ügyét helyezik előtérbe.

Antal Árpád, az RMDSZ Sepsiszentgyörgyi Szervezetének elnöke, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint nem volt ilyen mocskos kampány a 2008-as önkormányzati választások óta. Bizonyos értelemben tét nélküli küzdelemről volt szó, amelyet egy példával érzékeltetett: olyan volt ez a verseny, mint amikor az egyik csapat vezet 8-1-re, a 89. percben pedig a pálya közepére két lábbal becsúsznak az éppen vezető csapat kapitánya ellen, azzal a szándékkal, hogy eltörjék a lábát.

A polgármester elmondta: „Ez alkalommal is bebizonyosodott, hogy a magyar-magyar verseny demobilizálta a választókat. Gyakorlatilag Sepsiszentgyörgyön az emberek 50 százaléka szavazott a két magyar jelöltre – tény az, hogy a magyar-magyar harc nem mobilizálta a magyar választókat, ahogy a negatív kampány sem. Azt is láthattuk, hogy Szilágyi Zsolt Sepsiszentgyörgyön kevesebb szavazatot kapott, mint 2012-ben a parlamenti választásokon az EMNP jelöltje, illetve az önkormányzati választásokon az EMNP és az MPP városi listái.”

A következő napokban, hetekben nagyon komolyan végig kell gondolni azt, hogy milyen együttműködést lehet magyar-magyar szinten tető alá hozni, újra kell értelmezni az SZNT-hez fűződő viszonyt, hiszen a vezetője úgy döntött, hogy civilből politikussá alakul át. Az SZNT azt a szerepét, amit az elmúlt években betöltött Izsák Balázzsal az élén, nem tudja tovább ellátni. Antal Árpád azt is kifejtette, hogy az elmúlt években folyamatosan azon dolgoztak, hogy együttműködjenek, ennek a lehetőségeit azonban ebben a kampányban nagyon megnehezítették.