Skip to main content

„Maksán már négy éve zavarosak a vizek, a falu helyzetét rendbe kell tenni” – mondta Deszke János, a település RMDSZ-es polgármesterjelöltje ma délelőtt Eresztevényen, ahol a helyi nyolcvan választópolgár közül közel harminccal találkozott Tamás Sándorral, Kovászna Megye Tanácsának elnökével együtt.

unnamed 3.[1]

Tamás Sándor rámutatott, az elmúlt években minden háromszéki községben, faluban történtek fejlesztések: utakat, hidakat építettek a közösség számára. Maksa és Nagyborosnyó két olyan község, ahol nincs megoldva a víz és csatornázás sem a községközpontban, sem a hozzá tartozó falvakban. Mindkét helyen EMNP-s volt a polgármester. „Nem az volt a fontos, hogy ki, milyen színben nyert választást. A baj azzal volt, hogy milyen emberek, milyen gazdák, akartak-e dolgozni” – szögezte le a megyei elnök, hozzátéve, ahol volt tisztességes együttműködés, kézzel fogható a fejlődés.

„Bács Benke László polgármester az elmúlt 4 évben ennyit tudott tenni, és ezt nyugodtan ki lehet mondani. Az RMDSZ 2013-ban kivonult a tanácsból, hogy ne tudják ránk rántani a vizes lepedőt, ne tudják azt mondani, mi akadályoztuk őket a munkában. Azután náluk volt minden: az olló és a posztó is. A költségvetés elköltéséről ő döntött, és – önök mondták ki-: elpallta. Tudjuk mind, a polgármesterség nem hitbizomány, nem a nagytatájától örökölte a tisztséget, hanem a falutól kapott bizalmat” – szögezte le a tanácselnök.

A maksai emberek egyetértettek, hiszen elmondásuk szerint több esetben utasították el, vagy éppen tették ki őket a hivatalból, amikor ügyeiket intézték volna a polgármesternél. „Egy település vezetése nem egyszemélyes feladat, nem egy magánprojekt” – fogalmazott a tanácselnök, majd, hogy szemléltesse álláspontját, elővett a zsebéből egy radírt, letette, és megkérte a jelenlévőket, próbálják meg felemelni egyetlen ujjal. „Még egy radírgumit sem lehet egyetlen ujjal felemelni, több kell hozzá. Ilyen a polgármesterség is: mindenkire szükség van ahhoz, hogy haladni, fejlődni tudjon egy falu, egy község, egy megye, vagy éppen egy ország” – mondta az elnök.

A jelenlévők nemcsak a hivatali ügyintézésben és a településen uralkodó hangulatban várnak változást június 5-e után, de az erdők és legelők kapcsán is szeretnék, ha tisztázódna a helyzet, hiszen legtöbbjük mezőgazdaságból, vagy a fa értékesítéséből él.