Skip to main content

A fiatalok érdekeit szolgáló együttműködési megállapodást írt alá az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete és az Erdővidéki Ifjúsági Szövetség Baróton, június 2-án. A dokumentumot Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke, Váncza Tibor, a Szövetség Erdővidék Széki Szervezetének elnöke, valamint Barót, Nagybacon, Vargyas, Bölön, Nagyajta és Bardoc fiatal képviselői látták el kézjegyükkel.

foto_Kocsis_B_Janos-egyuttmukodes_erdovideki_ifjusaggal-5566

Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke a fiatalokkal való találkozón néhány személyes tapasztalatát is megosztotta. Mint mondta, ő maga is plakátragasztással kezdte 1992-ben, padokat hordott a bálványosi szabadegyetemen, majd programokat szervezett. A sokszínű munka révén rengeteg tapasztalatra tett szert. „Fontos, hogy a fiatalok az arcukat adják munkájukhoz és meglegyen a saját autonómiájuk. Támogatjuk a fiatalok törekvéseit és számítunk a munkájukra. A jó ügyek mellé odaállunk, szervezési kapacitással, anyagi támogatással, személyes élményekkel, tanácsokkal” – fogalmazott az elnök. Hozzátette: az elkövetkezőkben hasonló együttműködési megállapodást írnak alá Kézdiszéken, Sepsiszéken, Sepsiszentgyörgyön és Orbaiszéken egyaránt.

Váncza Tibor, az RMDSZ Erdővidék Széki Szervezetének elnöke kiemelte, fontosnak tartja a fiatalok önszerveződését. Meglátása szerint figyelni kell a fiatalok hangjára, meg kell hallgatni ötleteiket, nem megmondani, hogy mit tegyenek. Az RMDSZ támogatja a fiatalok elképzeléseit, jó ötleteiket, ahhoz, hogy itthon boldogulhassanak a szülőföldön.

Tókos Szilárd, az Erdővidéki Ifjúsági Szövetség (EISZ) képviselője elmondta, egy olyan hiánypótló szervezet alakul, amely magába tömöríti az erdővidéki községek fiataljait. A helyi igényre született EISZ lehetőséget biztosít a fiatalok számára, hogy együtt haladva alkossanak, megszervezzék a térség kulturális, közösségi, sport és ifjúsági életét. „Célunk, hogy összekovácsoljuk Erdővidék fiatal közösségét, ennek a járható útja pedig az Erdővidéki Ifjúsági Szövetség” – tette hozzá.

A szerdán aláírt dokumentum értelmében az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete vállalja, hogy felkarolja és támogatja az Erdővidéki Ifjúsági Szövetség minden olyan kezdeményezését és javaslatát, amelyeknek célja az erdővidéki magyar fiatalság szülőföldön való maradása, életminőségének javítása, ugyanakkor alapszabályzatának értelmében lehetőséget biztosít, hogy a fiatalok a Szövetség testületeiben tagságot, tisztséget és képviseleti jogot nyerhessenek.

Az Erdővidéki Ifjúsági Szövetség tagjai pedig vállalják, hogy tiszteletben tartják az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének Programját, a nyitottság, partnerség és hatékonyság elvén együttműködnek ennek megvalósításában, továbbá dolgozni fognak többek között a fiatalok gazdasági, szociális és kulturális helyzetének javításán, az anyanyelvű oktatás bővítésén, fejlesztésén és a képzés minőségének javításán a köz-, a szak- és a felsőoktatás terén.

A mai megbeszélésen jelen voltak: Katona Botond Barótról, Nagy István Bacon községből, Benkő Blanka Nagyajta községből, Akácsos Zsolt Bölön községből, valamint Szőcs Réka Vargyas községből.