Skip to main content

Tartalmas, értékes és emlékezetes élményekkel gazdagodott az az ötven hölgy, akik részt vettek az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete által kezdeményezett Kovászna megyei kúriák és kastélyok nyomában témájú kiránduláson.

kuriak 10

Az egész napos tartalmas kiruccanás alkalmával a nők az olaszteleki Daniel-kastély, a vargyasi Daniel-kastély és a Makovecz Imre által tervezett református templom, a miklósvári Kálnoky-kastély, valamint a zabolai Mikes-kastély útvonalát érintették.

„Épített örökségünk azon gyöngyszemeiből tekinthettek meg párat a hölgyek, amelyekre egyébként magán személyként nem lett volna lehetőségük, csupán szervezetten, hiszen többségük kastélyszállóként, múzeumként vagy magánlakásként működik. Igyekszünk megismertetni értékeinket, a helyiek számára elérhetővé tenni mindazt, amit a megye turisztikai erősségeként promoválunk” – emelte ki Ájgel Ágnes, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke. Összegzésként azt is hozzátette: „fontos számunkra a közösségi visszajelzés, amely egyfajta vezérfonalat nyújt tevékenységeink szervezésében. Ilyen megerősítés a kirándulásra való túljelentkezés is, amelyre még Maros megyéből is voltak érdeklődők. Szeptemberben megismételjük a túrát, az elkövetkezőkben pedig további tematikus kirándulásokat szervezünk a környékbeli és megyén kívüli várakhoz. Célunk, hogy a kikapcsolódás mellett élményt nyújtsunk és formáljuk közösségünket.”

A kirándulás során tájékoztatást nyújtó Szőts Papp Zsuzsa, kulturális örökségvédelmi szakember kiemelte, bemutatták a résztvevőknek, hogy nem kell elhagyni a megyét, itthon is vannak olyan látványosságok, amelyek mellett nap, mint nap elmegyünk. Benézve ezen értékes épületeink falai mögé, saját múltunk, történelmünk részleteit ismerjük meg. Funkciót, életet adva ezen kincseinknek szerves részét képezhetik az adott településnek.

A kíváncsi csoportot a zabolai Mikes-kastélyban a grófi család örököse, Roy Chowdhury Katalin bárónő fogadta, mesélve életének és a családi birtok megpróbáltatásairól. Az itthoni kilátástalan helyzet miatt az ambiciózus tizenhat éves bárónő külföldre ment, egy jobb jövő és céljai elérésének reményében. A szíve és a családja évszázados munkájának hanyatlása hazahívta. Ma is úgy gondolja, hogy senkinek sem árt, ha 1-2 évet máshol (külföldön) dolgozik és tapasztal, nyelveket tanul és belelát egy más kultúrába, mindez többletet jelent, hazatérve pedig a helyi közösséget segíti.

A szélsőséges időjárás ellenére a kiránduláson a megye 11 településéről vettek részt a hölgyek. Dr. Tatár Márta, a Dr. Benedek Géza Szív- és Érrendszeri Rehabilitációs Kórház kardiológus-főorvosa alapos helyismerettel rendelkezik, ám elmondása szerint eddig csak olvasott az erdővidéki kastélyokról, és odavágyott. „Számomra nagy élmény volt, hogy végre láthattam azokat, nagyon kellemes társaságba voltam, kitűnő idegenvezetővel, úgyhogy nagyon jó volt” – fogalmazott. A doktornő a nőszervezet által elindított kirándulás sorozatot hasznos kezdeményezésnek tartja, „hiszen itt élünk és nem ismerjük minden szépségünket és gazdagságunkat. Úgy gondolom, hogy olyan értékekkel rendelkezünk, amelyek méltók arra, hogy megismerjük.”