Skip to main content

Elkészült a kovásznai menedékház: az ingatlan utolsó láncszemét képezi annak a pályázatnak, amelynek keretében a kiépítették a sípályát, illetve az oda vezető utcákat leaszfaltozták.

Kovaszna_menedekhaz_01_kl

A menedékház felépülése több szempontból is fontos, hiszen több feladatot lát majd el: működik szálláshelyként, vendéglátóipari egységként és egyben egészségügyi ellátópont is, amely bármelyik sípálya esetében fontos a működtetés szempontjából. Az épületet Kovászna önkormányzata önerőből készítette el.

Május 21-én, szombaton, a fürdővárosban tartott sajtótájékoztató keretében Gyerő József helyi tanácsos, a szövetség polgármesterjelöltje nem csak az átadásra váró ingatlanról, hanem a környéket érintő további tervekről is beszélt: „Mi kovásznaiak úgy gondoljuk, hogy a város jövője csak a turisztikai szolgáltatások fejlesztésével képzelhető el. Kovászna fellendülését a turizmus határozta meg, ugyanakkor a jövőt másképp látjuk. Jelenleg turisztikai infrastrukturális szempontból, illetve az idegenforgalom milyenségét tekintve a 80’ évek szintjén vagyunk. Ezen kell változtatni, a város természetes természetes gyógyászati erőforrásait, illetve a nemzeti érdekeltségű fürdőváros minősítés kihasználásával állandó, és az üdülési jegyektől független forgalmat kell generálni. A turizmust egyben fejlesztési keretnek akarjuk használni más gazdasági ágazatok fellendítésére. Az elkövetkező években az idegenforgalmi ingadozásokat ki akarjuk egyensúlyozni. A turizmus minden formája a városlakók érdekeit kell szolgálja. Erre egyik mód a rekreációs szabadidőközpont létesítése, pontosan ide a sípálya környékére. Kalandpark, spa és szabadtéri medencék szerepelnek a tervben”.

A helyszínen látványtervet is megtekinthettek a sajtó képviselői – Gyerő azonban hangsúlyozta, hogy a végleges forma valószínűleg más lesz. Ezt elsősorban az anyagi lehetőségek határozzák meg. Elmondása szerint az ilyen típusú beruházások több millió eurós költséget jelentenek, ezeket első sorban Európai Uniós pályázatokból kívánják előteremteni, ugyanakkor a megyei tanács, illetve a szaktárcák segítségére is számítanak.

Tamás Sándor megyei tanácselönk leszögezte: „Kovászna az hely, amely a megyében található öt város közül arányaiban a legjobban fejlődött infrastruktúra terén. Romániában a nemzeti össztermék 1 százaléka származik turizmusból, Székelyföldön ez az érték 2 százalék, míg a fürdővárosban az idegenforgalom város gazdaságának nagyjából 50 százalékát jelenti. Az elkövetkező időszak nagy feladata, hogy úgy fejlesszük Kovászna turizmusát, hogy a helyi közösségnek, a helyi vállalkozóknak egyaránt javára váljon. Fontos, hogy hosszú távban gondolkozzunk, programokban képzeljük el a jövőt. Az elmúlt 8 év munkája is ilyen fejlesztés volt, hasonlókat tetvezünk a továbbiakban is. Ezek a fejlesztések nem egyik napról a másikra jönnek létre: Kovászna Megye Tanácsa az elmúlt években is, és a továbbiakban is segíti a munkát.”
Bodó Lajos megyei tanácsos a hangsúlyozta: a pályázatok sikere gyakran a megyei önkormányzat segítségén múlt, az önrészek kifizetésében és szakmai területen nyújtott támogatás terén mindig partner volt Kovászna Megye Tanácsa.