Skip to main content

Az RMDSZ háromszéki politikusai sajtótájékoztató keretében ismertették a kormány felelősségvállalással elfogadott decentralizációs törvényét. Klárik László szenátor, Tamás Sándor, Kovászna megye tanácselnöke és Antal Árpád Andrássepsiszentgyörgyi polgármester fontos lépésnek nevezték a törvény rendelkezéseit, véleményük szerint ezzel a lépéssel is jó irányba mozdult el a decentralizációs folyamat.

IMG_2865 rmdsz sajtotajekoztato_vargyasi

Klárik László szenátor szerint a decentralizációs törvényben az a jó, hogy ezután lehetőség nyílik arra, hogy a helyi kérdésekre helyi válaszokat lehessen adni. Elmondása szerint a decentralizáció hatékonyságot jelent államigazgatási és önkormányzati szinten egyaránt, valamint messzemenően megnő az önkormányzatok reakcióképessége, hiszen immár a hatáskörükbe tartozik egy sor olyan intézmény, ami eddig központi irányítás alatt állt. Ettől a közigazgatás ember közelibb lesz, tekintve, hogy a helyi közösség dönt egy sor vele kapcsolatos kérdésben. Ugyanakkor a decentralizációs folyamat azzal is jár, hogy nagyobb lesz a számon kérhetőség és az ellenőrizhetőség, és mindez nagyobb fokú hatékonyságot eredményez.

Fontos előrelépés az is, hogy ezután jobbak lesznek a decentralizált ágazatokban a fejlesztési lehetőségek, hiszen a nagyon rövid decentralizációs ingatlan listából is kiderül, hogy az illető ágazatokba a kormány tulajdonképpen semmit sem fektetett be Kovászna megyében az elmúlt évtizedekben.

Fontos mozzanata a decentralizációs törvénynek, hogy az átadott intézmények, munkaerő és ingatlanok mellé forrásokat is rendel, valamint az RMDSZ lobbijának köszönhetően arra is lehetőség nyílik, hogy ezeket az önkormányzatok nevére telekkönyvezzék.

Az RMDSZ összesen 85 módosító javaslatot terjesztett be a törvényhez, ebből 41-et el is fogadtak” – összegzett a szenátor.

Antal Árpád polgármester elégedettségét fejezte ki afelett, hogy a decentralizációs csomagban, mely azokat az ingatlanokat tartalmazza, amelyeket a kormány az önkormányzatoknak adott át, szerepel a sepsiszentgyörgyi sportbázis is, melyhez hozzátartozik a Szabó Kati Sportcsarnok is.

A Sepsi Sic most már saját pályán játszik majd, eddig a sportolóinknak bért kellet fizetniük ahhoz, hogy a helyi sportlétesítményeket használhassák.”

A polgármester üdvözölte Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes azon kijelentését, hogy a decentralizációs folyamatot a jövőben folytatni szeretné a kormány. Antal azt is elmondta, fontos lenne, hogy az elkövetkezőkben megvalósuljon a decentralizáció olyan ágazatokban is, melyek egyelőre tabutémának számítanak Romániában, mint például a rendőrség és a katasztrófavédelem. A polgármester ezenkívül a munkaügy és a szociális ágazatokat nevezte meg, mint decentralizációs prioritást.

Németországban bevett gyakorlat, hogy a munkaügy és a kereskedelmi kamara együttműködik a szakiskolákkal, és a munkaerőpiac igényeihez alakítják a szakiskolai oktatást. Ennek nálunk is így kellene működnie.” – fogalmazott.

Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke elmondta, hogy nagy felelősség és rengeteg munka jár majd a decentralizációval együtt a megyei tanácsnál.

Éjjel -nappal dolgozni fogunk annak érdekében, hogy átvegyük az intézményeket és ingatlanokat, valamint telekkönyvezzük ezeket mielőbb.” nyilatkozta az elnök, aki arra is kitért, hogy Kovászna megyében „a megyei önkormányzat mindent megkapott, amit decentralizálni lehetett.”

Az elnök szerint vannak már pozitív példák arra, hogy a decentralizáció hatékonyabbá tette az intézményeket és optimalizálta azok működését. Példának Cseke Attila volt egészségügyi miniszter intézkedéseit említette, mely során a kórházak kilábaltak az adóságokból.

Rendet fogunk tenni, racionalizálni és optimalizálni fogunk, valamint nagyobb hatékonyságot kérünk a decentralizált intézmények dolgozóitól”- jelentette ki az elnök, aki egyben biztosított arról is, hogy elbocsátásokra nem fog sor kerülni.