Skip to main content

Lendületes, fiatal, kreatív gondolkodású nők ötleteltek, terveztek és fogalmaztak meg hasznos programokat a szebbik nem számára a hétvégén, Árkoson megtartott NŐ az esély! tehetséggondozó képzésen.

N_az_esly-8588

Az RMDSZ Nőszervezete és a MIÉRT által szervezett szakmai képzésen 16 és 35 év közötti nők, köztük diákok, egyetemisták, orvosok, magánvállalkozók, pedagógusok, és könyvelők vettek részt Kovászna, Hargita, Maros és Brassó megyéből. A kétnapos program során a nők érdekes, interaktív előadásokon vettek részt szervezeti tevékenység, rendezvényszervezés, online kommunikáció és nyilvános megjelenés témában.

A házigazda RMDSZ Háromszéki Nőszervezete örömmel kínált helyet az eseménynek, hiszen már négy éve dolgoznak a háromszéki nők körében, rengeteg találkozót, beszélgetést szerveztek, sokat dolgoztak azon, hogy merjenek a nők szabadok lenni, önállóan döntéseket hozni.

Ájgel Ágnes, háromszéki nőszervezeti elnök szerint a mai iskolai oktatásban jellemzően kevés figyelmet fordítanak a kommunikációra, az önismeret fejlesztésére, a fiatalok önbizalmának megerősítésére. A további élethelyzetek a nők esetében csak fokozzák ezeket, hiszen pályaválasztásnál is számtalan alkalommal szembesül a szebbik nem azzal, hogy hátrányba kerülnek, gyakran kapják azt a visszajelzést, hogy nem nőknek való szakma, hogy vannak előítéletek, társadalmi elvárások, kényszerek. Akarva akaratlanul is berögződnek és igyekeznek mindennek is megfelelni a nők, közben meg elvesznek ebben a nagy elvárás-tengerben. Felnőtt korukra általában sokkal kevesebbet feltételeznek magukról, mint amennyit érnek, sokkal inkább kételkednek a saját képességeikben. Gyakran nem is merik kimondani a célkitűzéseiket sem. A férfiak jobban tisztában vannak saját erősségeikkel és gyengeségeikkel, sokkal magabiztosabbak minden helyzetben.

„Éppen ezért fontosak az ilyen alkalmak, képzések mind a Nőszervezet NŐ az esély kezdeményezése, ahol fiatal lányok, nők találkoznak, ismerkednek, beszélgetnek maguk között és szakemberek, trénerek adnak megerősítést a lányok elhatározásaikban, valamint eszközöket a kezükbe, olyanokat, amelyek az önbizalmat fejleszthetik, hogy ez által felkészülten indulhassanak neki az élet különböző helyzeteinek. Így sikerül bátrabb, magabiztosabb, határozottabb nőkké válniuk”— összegezte Ájgel Ágnes.

A Nőszervezet feladata, hogy támogasson minden nőt abban, amit el szeretne érni. Hegedüs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető elnöke az eseményen kiemelte, arra ösztönzik őket, hogy vegyenek részt a politikában, a közéletben, a döntéshozatalban. Kialakult egy egymást erősítő kölcsönös tiszteletre és bizalomra épülő kapcsolatrendszer. „Minden erdélyi magyar nőt szeretnénk képviselni. Jelenleg a harminc év fölötti nők reprezentáltak a Nőszervezetben, azt szeretnénk, hogy a fiatal lányok is bekapcsolódjanak, számukra tanulási lehetőséget biztosítunk, amely által olyan számukra szükséges programokat találnak ki, fogalmaznak meg, amelyeket a Nőszervezet támogatni fog.”

A marosvásárhelyi Szabó Nikolett, a képzés egyik legfiatalabb résztvevője csak most ismerkedett meg a Nőszervezet tevékenységével. „Közvetlen, nyitott nőket ismertem meg a képzésen. Szerintem minden nő ötletekkel gazdagon megy haza, az itt elsajátított ismereteket pedig hasznosítani tudjuk az elkövetkezőkben” – fogalmazott a 16 éves lány.

A képzés végén a résztvevők érdekes, nőket érintő projekteket találtak ki és mutattak be, a legjobb terv megvalósítását az országos nőszervezet anyagi finanszírozással támogatja az elkövetkezőkben.

A képzéssorozat támogatója az RMDSZ és az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzeti Tehetség Programja.