Skip to main content

A közel 150 éves múltra visszatekintő szerény számú ploiești magyar közösség tagjaival találkoztak a háromszéki RMDSZ képviselői december 4-én.

IMG_2582

A még megmaradt, legtöbb vegyes házasságban élők hetente összegyűlnek a helyi református templomban, hogy magyarul imádkozzanak és találkozzanak ismerőseikkel.

Halász Csaba, református lelkész szerint a ploiești gyülekezet 150 évvel ezelőtt született: néha beteg, néha haldoklik, de nem hal meg, „élnivalója” van. Bíznak abban, hogy az RMDSZ parlamenti képviselete az összmagyarságnak csak jó lehet. „Reméljük, hogy segíteni tudják gyülekezetünket, például az öregeknek való pihenő otthon létrehozásával, vagy a gyülekezeti hely támogatásával, ahova örömmel jönnek a hívek, hiszen a magyar emberek többsége egy héten egyszer a református templomban hall magyar szót.”- tett hozzá.

Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke a Székely-Szórvány Programhoz hasonlóan megyeközti partnerséget ajánlott Háromszék és a Prahova megyei magyar közösség között, elsősorban kulturális vonatkozásban.

Az RMDSZ Prahova megyei szenátorjelöltje, Vántza Tibor kihangsúlyozta: „Fontosnak tartjuk, hogy ott is, ahol kisebb magyar közösségek élnek eljuttassuk az RMDSZ üzenetét, hiszen számunkra ezek a közösségek is olyan fontosak, mint a tömbben élő magyarok.”

A székelyudvarhelyi születésű Coman Vilhelmina ötven éve él Ploișten. Elmondta, azt szeretné, ha az RMDSZ bekerül a parlamentbe, fordítsanak több gondot a Regátban élő magyarokra. „Sok városban vagyunk magyarok, de el vagyunk veszve, elég nehéz sorsunk volt, de itt kellett élnünk.”