Skip to main content

A háromszéki Mikó Imre Jogvédő Szolgálat munkatársai az Ébresztő óra elnevezésű programjának keretén belül diákokkal és tanárokkal beszélgetnek az Iskola másként hét keretén belül, április 9-től kezdődően. Az idén elindított, a kétnyelvűség elterjesztését célzó képzés felvilágosítást nyújt a nyelvhasználati jogokról, illetve tudatosítja azokat.

iskola_maskent

Markó Attila, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi képviselője szerint a program elsősorban a Székelyföldön élő magyar ajkú tanulóknak és oktatóknak szól, akik számára nagyon fontos, hogy már a középiskola keretei között megismerkedjenek a törvények által biztosított nyelvi jogokkal. „Az a célunk, hogy már ebben a korban tudatosuljon a diákokban, hogy az anyanyelv használata nem járhat semmilyen hátrányos következménnyel” – fogalmazott Markó Attila. Korábban már a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat az oktatási terület mellett kereskedelmi egységeket is (nagyvállalatokat, bankokat és hipermarketeket) felkért a magyar nyelv használatára.

Az Ébresztő óra program keretén belül Markó Attila és a háromszéki Jogvédő Szolgálat munkatársai jövő héten két napon át több háromszéki és brassói iskolában találkoznak XI-XII-es diákokkal, és ösztönzik arra, hogy éljenek a törvény adta jogaikkal nemcsak az oktatási intézmények kapuin belül, hanem a későbbiekben az élet más területein is. A program a következő: 2014. április 9-én, szerdán 10 órától a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum diákjaival, 12:30 – tól pedig Baróton, a Baróti Szabó Dávid Középiskola diákjaival beszélgetnek el. Április 10-én, csütörtökön pedig a sepsiszentgyörgyi és a brassói iskolákban tartanak felvilágosítást, 9 órától a Székely Mikó Kollégiumban, 11 órától a Mikes Kelemen Kollégiumban, 13-tól pedig az Áprily Lajos Általános Iskolában.