Skip to main content

Erdélyi lett az Európai Régiók Szövetsége mellett működő Regionális Ifjúsági Hálózat (Assembly of European Regions Youth Regional Network) alelnöke, akit a hálózat Sepsiszentgyörgyön megtartott soros plenáris ülésén választottak meg, egyhangulag , a regionális szinten működő ifjúsági szervezetek küldöttei. Demeter Ferenc a magyar kisebbség és Közép-Kelet Európa érdekeit kívánja képviselni a régiós ifjúsági szervezet elnökségében, remélve, hogy ezáltal mindkét terület nagyobb figyelmet kap.

demeter ferenc - foto marton norbert.[1]

„Az elmúlt öt évben, úgy gondolom, bebizonyítottam, hogy nem csak hiszek a fiatalokba, de tenni is tudok értük” – kezdte beszédét Demeter Ferenc, aki korábban a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) önkormányzati alelnöke, jelenleg pedig az Itthon, Fiatalon mozgalom frakcióvezetője. Kihangsúlyozta azt is, hogy amennyiben a fiatalok hisznek azokban a célokban, amelyeket el akarnak érni, akkor tulajdonképpen nem létezik olyan, hogy lehetetlen vagy megvalósíthatatlan. „Ha összekapcsoljuk a helyi közösségek erejét a fiatalok alkotta hálózatokkal, akkor ráirányíthatjuk a politikusok figyelmét a fiatalok reális igényeire és a bennünk lakozó lehetőségekre, amelyek sok esetben kihasználatlanul hevernek.” – mutatott rá a teendők egyikére az YRN alelnöke beszédében. Székelyföldön prioritást jelent az autonómia kivívása, s e cél elérése érdekében a fiatalok megmutatták, hogy képesek egy akaratként megmozdulni. Elég, ha csak annyit említek, hogy a Székelyek Nagy Menetelése, amelyen a zászlókat és a transzparenseket fiatalok is vitték, s felszólaltak annak érdekében, hogy mindenkihez eljusson az üzenetük.

„Kettős céllal jelentkeztem erre a funkcióra: egyrészt képviselnem kell Közép-Kelet Európa ifjúságát, s ezzel együtt természetesen Romániát, Erdélyt, Székelyföldet és szűkebb hazámat, Háromszéket is. Másrészt viszont kiemelten figyelni fogok arra, hogy a magyar kisebbség aktuális helyzete napirendre kerüljön minden olyan fórumon, ahol erre lehetőség van. Európában több millió fiatal él kisebbségben, s jelentős részük azokban a régiókban is, akik képviseltetik magukat ezeken az ifjúsági plenáris üléseken. Meg kell érteniük, hogy nem mehetünk el szótlanul azok mellett, akiknek a többségi társadalom segítségére, de főleg megértésére van szükségük.” – magyarázta jelöltetésének hátterét Demeter Ferenc. Hozzátette, hogy az ifjúsági hálózat csak akkor lehet erős, ha azt erős regionális szervezetek alkotják, amelyek partnersége, nyitottságra és együttműködésre alapuló kapcsolatban állnak egymásra.

Az ifjúsági hálózat elnökének ismét a svájci Beat Rohnert választották meg, míg a lengyel Krzysztof Hodun lett a másik alelnöke a szervezetnek. A soros plenáris ülésen megvitatták és módosították az YRN alapszabályát, s eszmecserét folytattak olyan fontos és aktuális témákról, mint amilyen az oktatás, az egészségügy vagy az iskolaelhagyás.