Skip to main content

Szotyorban a VII. Gyermek és Ifjúsági Népdal- és Néptánctalálkozóra került sor, melyen meghívottként részt vett Tischler Ferenc, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere és a december 9-ei parlamenti választásokon az RMDSZ színeiben induló Markó Attila is. A találkozó célja – a korábbi alkalmak hagyományait követve – művészeti fórumot biztosítani a népdal- és néptáncegyüttesek, a fiatal tehetségek számára, továbbá teret adni a színpadi néptánc hagyományának.

IMG_1316 neptanc talalkozo szotyorban_vargyasi

A sepsiszentgyörgyi képviselőjelölt otthonosan mozgott a táncos fiatalok körében, köszöntőbeszédében a táncosok és énekesek igyekezetét méltatta: “Az, amit gyerekkorunkban megtanulunk és megszeretünk, végigkísér egész életünkön. Így van ez a népdallal, néptánccal is. Jómagam is sok éven át prímásként talpalávalót húztam, de táncoltam is az én iskolám híres Búzavirág néptáncegyüttesében. Itt tanultam meg, hogy mit jelent a hagyomány tisztelete és szeretete. Kisebbségi létünkből kifolyólag halmozottan fontos, hogy gyermekeink a kultúránk és hagyományaink tudatában és megbecsülésében nőjenek fel, hiszen mindezzel nem csupán értéket őriznek, de ami ennél fontosabb: értéket teremtenek. Nekünk pedig, vezetőknek, az a feladatunk, hogy megteremtsük a jogi és anyagi lehetőségét annak, hogy mindezeket szabadon és szeretettel művelhessék”.

Markó Attila a Kovászna Megye Tanácsa által tavaly elindított Székely Ruházati Alapot emelte ki követendő kezdeményezésként. Ennek a programnak a keretén belül új öltözékek megvásárlásához nyújtanak segítséget azoknak a hagyományőrző és civil szervezeteknek, együtteseknek, iskoláknak, amelyek tevékenységük révén a székely népi viseletet népszerűsítik. Az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések sorát tovább kellene bővíteni, hisz nem elegendő csupán megőrizni hagyományainkat, hanem továbbvinni, fejleszteni is kell azokat, ehhez pedig a jogaink védelmének megfelelő jogi keretére és támogatások egész sorára van szükség.