Skip to main content

„Amikor elkezdtük gyűjteni az aláírásokat, azt ígértük, hogy egyenként bemutatjuk az új RMDSZ-es tanácsosi csapatot: hét 35 évnél fiatalabb, hat női jelölttel és három köztiszteletben álló személlyel vágunk neki a szeptember 27-én esedékes helyhatósági választásnak. A fiatalok lendületét és kreativitását az idősebbek tapasztalatával és bölcsességével szeretnénk ötvözni” – fogalmazott Antal Árpád polgármester, az RMDSZ városi szervezetének vezetője.

DSC_8641_Sajtotajekoztato_2020.08.26_Kristo-Gothard Hunor

Az első sajtótájékoztatón két új tanácsos-jelölt és egy jelenleg is tanácsos mutatkozott be. Elsőként Sipos Dóra, aki idén iratkozott be az RMDSZ-be, és Kolozsváron töltött négy év után hazaköltözik szülővárosába, hogy a fiatalokkal együtt dolgozzon a fiatalokért. „Kolozsváron tanultam, a KMDSZ-ben vezetőtanácstagként tevékenykedtem. Rengeteg ifjúsági projekttel, a fiatalok érdekeinek képviseletével foglalkoztam, de fesztiválokat is szerveztünk: diákokkal dolgozom, diákokért. Azért szeretnék tanácsos lenni, mert én pontosan ahhoz a réteghez tartozom, amelyre több figyelmet szeretnénk fordítani: akik elmentek a városból tanulni, de visszatértek, vagy szeretnének visszatérni. Velük szeretnénk szorosabbra fűzni a kapcsolatot, de segíteni is nekik a visszailleszkedésben, a pályakezdésben, a letelepedésben. Minél közelebb tudjuk hozni a fiatalokat az önkormányzathoz, annál könnyebben tudjuk a hangjukat képviselni” – mutatott rá a jelölt.

„Jakab Barna repülőmérnök, a régiónk legfontosabb beruházásán, a vidombáki repülőtér megvalósításán dolgozik. 2019 óta tagja az RMDSZ-nek, de először 2018-ban találkoztunk egy közös sajtótájékoztatón, ahol Barna mutatta be a repülőtér-projektet. Ott derült ki, hogy a fiatal szakember sepsiszentgyörgyi! Azóta tartjuk a kapcsolatot és nagy öröm, hogy ő is csatlakozik a csapatunkhoz” – mutatta be a jelöltet a polgármester. Jakab Barna Bukarestben tanult, ott kezdett dolgozni, majd Hollandiában, Európa legnagyobb légiirányító központjában folytatta – ott döntötte el, hogy hazaköltözik, mert saját régiójában akar dolgozni, az otthonát szeretné segíteni a fejlődésben. Így kezdett dolgozni két éve a vidombáki reptér projektmenedzsereként. „Azt mondjuk: Sepsiszentgyörgy legyen Székelyföld szíve, vagyis fővárosa. Ha így tekintünk erre és megnézzük Európa különböző régióközpontjait, számtalan dolgot tudunk itthon is megvalósítani: úthálózat átalakítása, kerékpárutak kiépítése, parkok létrehozása, több különleges étterem, szórakozóhely létesítése. Szentgyörgy izgalmas célpont lehet az idelátogatók számára is” – részletezte Jakab Barna.

Antal Árpád szerint mindig is szempont volt, hogy az RMDSZ ifjúsági szervezeteiből kikerülő személyek mellett olyan fiatalok is lehetőséget kapjanak, akik azelőtt nem foglalkoztak közélettel. Ambrus Zsombor négy éve lett először helyi tanácsos, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének (YEPP) alelnöke, a Pro Economica Alapítvány sepsiszentgyörgyi irodájának vezetője. „Az elmúlt négy évben a jogi bizottság elnökeként megismertem az önkormányzat működését, a közigazgatást, és ezért hálás vagyok, mert az egyetemen kevés gyakorlati tudást kaptunk az elméleti mellett. A romániai jogrend túlburjánzó, de szívesen merülök el benne, akárcsak a digitalizációs és innovációs kérdésekben. A járvány okozta karantén időszakban kiderült: lehetséges fizetni, kérést leadni digitális úton, és nagy szükség van erre a jövőben is. Ebben szeretnék segíteni, hogy az önkormányzat minél hatékonyabban tudja ezt életbe ültetni” – fogalmazott Ambrus Zsombor.

A polgármester hozzátette: az önkormányzatnál 6 szakbizottság működik, mindegyik 7 tanácsossal, egy tanácsos pedig 2 szakbizottságban vesz részt. Szeretnénk, hogy a digitalizáció kérdésével is foglalkozzon egy bizottság, legyen ennek a területnek is gazdája, mert fontos kihívás. „Modern közigazgatásról akkor lehet beszéli, ha az ügyek 100 százalékát el lehet intézni online, a digitális térben. Ehhez kérjük a szentgyörgyi emberek támogatását!” – szögezte le. A tanácsos-jelöltek bemutatását folytatják jövő héten.