Skip to main content

„Aggaszt a Környezetvédelmi Operatív Program (POS) jövője a következő hét évet illetően. Azt gondolom, hogy a 2014-2020-as időszakban a környezetvédelmi szaktárca rendelkezésére álló 3,5 milliárd euró nem lesz elég a vállalt kötelezettségek megvalósítására, sem a hulladékgazdálkodás, sem a területszennyezési vagy vízhálózati problémák megoldására.

foto_Kocsis_B_Janos-sajtobeszelgetesBorbelyLaszloTSAA-1022

Európai Uniós szinten sokkal több pénzt le lehet hívni környezetvédelmi beavatkozásokra, mint amennyit Románia megpályázott” – nyilatkozta Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke Sepsiszentgyörgyön, a Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer elnevezésű projekt kereténbelül szervezett nyilvános fórumon. Hozzátette, amikor környezetvédelmi miniszter volt, a 2007–2013-as időszakban 5,5 milliárd euró állt a szaktárca rendelkezésére, ebből vízhálózatok feljavítására megközelítőleg 3,5 milliárd euróból, hulladékmenedzsmentre 1,2 milliárd euróból gazdálkodhattak.

„A hulladékgazdálkodás a környezetvédelem egyik legfontosabb alappillére. Sajnos Romániában még mindig ritkaságnak számít az integrált hulladékmenedzsment, de épp ezért van szükség a Kovászna megyeihez hasonló pozitív példákra” – tette hozzá Borbély. Elmondta, Kovászna megye évente 154 ezer tonna hulladékot termel, amelynek feldolgozására ez a 30 millió euró értékű projekt tökéletes megoldást nyújt. „A projekt finanszírozási szerződését én írtam alá környezetvédelmi miniszterként, és remélem, hogy 2015 végéig befejeződnek a munkálatai, a vidéki szemétgödrök végleg eltűnnek, helyettük pedig újabb zöldövezetek jönnek létre” – nyilatkozta Sepsiszentgyörgyön Borbély László, aki szerint dicséretes, hogy a Kovászna Megyei Tanács 3 millió euró önrésszel támogatta a projektet, ezzel komoly terhet véve le a környező községek, falvak válláról.

A Szövetség politikai alelnöke elmondta, az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának egyik fő prioritása a rendszer debürokratizálása, a beruházások technikai jóváhagyásának egyszerűsítése. „A Kovászna megyei hulladékgazdálkodási projekt közbeszerzési procedúrája 513 napot késett a bonyolult, központosított rendszer miatt. Szükség van a folyamat leegyszerűsítésére, el kell érni azt, hogy a központi intézmények valós partnerek legyenek az önkormányzatok számára” – hangsúlyozta a politikai alelnök, hozzátéve, a Szövetség Bukarestben azon dolgozik, hogy minél hatékonyabban hozzá tudjon járulni a hasonló projektek megvalósításához a jövőben is.

Az RMDSZ kormányzati szerepvállalását illetően Borbély László elmondta, hogy a román kormány a tegnapi ülésén egy olyan memorandumot fogadott el, amely szerint újabb húsz határátkelőt fognak nyitni Románia és Magyarország között. „Szintén az RMDSZ kezdeményezésére, az önkormányzati vezetőknek és képviselőknek ezentúl nem kell Bukarestben menniük a különböző technikai mutatók jóváhagyásáért, mostantól ez kizárólag az önkormányzatok hatáskörébe fog tartózni” – magyarázta Borbély.

A sepsiszentgyörgyi vasútállomás kétnyelvűsége kapcsán a Szövetség politikai alelnöke elmondta: az állomás kétnyelvű feliratainak problémája hamarosan megoldódik, a minisztérium ugyanis már megrendelte a táblákat, és néhány héten belül a magyar nyelvű információközlés is rendeződik.

Háromszéki látogatása során Borbély László a Kovászna megyei és a sepsiszéki polgármesterekkel is találkozott, akikkel az európai parlamenti választások utolsó napjairól egyeztetett. A beszélgetésen a politikai alelnök beszámolt arról, hogy a tavalyi 85 millió lejhez képest, az önkormányzatok idén 330 millió lejt kapnak a Környezetvédelmi Alapból víz- és csatornahálózati projektekre, ebből az összegből pedig 25 millió lej Kovászna megyébe jut el.