Skip to main content

Rengeteg motivációt, biztatást és önmegerősítést kaptak pár óra alatt azok, akik részt vettek a Rubint Réka által tartott alakreform edzésen és motivációs előadáson, szombaton, a kézdivásárhelyi sportcsarnokban. Schobert Norbi pedig hasznos étkezési, és az egészséges életmódra vonatkozó tanácsokat osztott meg a jelenlevőkkel.

DSC_6335

Rubint Réka magyarországi aerobik- és személyi edző, az alakreform program kidolgozója, az RMDSZ Kézdivásárhelyi Nőszervezetének meghívására érkezett a céhes városba és tartott teltházas előadást, illetve edzést.

Fejér Melinda, az RMDSZ Kézdivásárhelyi Nőszervezetének elnöke örömmel nyugtázta, hogy a szervezet által első alkalommal tartott fitt napján több mint ötszáz résztvevő tornázott, köztük fiatalok és idősek, nők és férfiak egyaránt. „Az a célunk, hogy kimozdítsuk otthonról az embereket olyan előadók által tartott programok révén, akik nagy népszerűségnek örvendenek, azonban még nem jártak a térségbe. Az előadásokat egy 75 perces alakreform torna követte, majd mindenki fotót készíthetett Rékával. Nagy sikernek örvendett a rendezvény, amelyre nem csak Székelyföld és Erdély több településéről jöttek el, hanem voltak, akik Magyarországról utaztak ide a rendezvény kedvéért”—fogalmazott az elnök.

Rubint Réka igazi energia bombaként a közös torna végén arra biztatott mindenkit, hogy szeresse és bízzon önmagában, adjon időt magának a változtatásra és tanulja meg mindenki megdicsérni a benne rejlő kisgyereket. „Merjünk elkezdeni sportolni és legyünk büszkék az első lépésekre, eredményekre. A sport mindig csak adni fog neked, egy lelki zuhany, az összeomlásban, az örömben egyaránt”—hangsúlyozta az edző, kiemelve a tudatosság és példamutatás fontosságát. „Az egészség nem minden, de ha nincs akkor nélküle minden semmi. Mindenki képes változtatni az életén csupán egy emberrel, önmagaddal kell megvívnod a harcot. Nem kell úgy élned, ahogy nem szeretnél. Tegyél meg érte mindent”—buzdította a csapatot Rubint Réka.

Az elhízásnak és a különböző betegségeknek az oka, hogy az elmúlt 50-60 évben az emberek 5-6-szor több szénhidrátot visznek be szervezetükbe a szükségesnél, kb. 400-500 grammot. Ezzel szemben a régi, fehérjében, zsírban és rostokban gazdag székely étrend egészséges, mely körülbelül 60-80 gramm szénhidrát bevitelt jelentett. Az egészséges táplálkozásnak köszönhetően a székelyföldi emberek sokkal karcsúbbak és sportosabbak, mint a magyarországiak, vélekedett Schobert Norbi.

A tréner szerint nem kell semmilyen extrém táplálkozási elvet követni, a legfontosabb a mértékletesség, legyen meg a napi rendszeres mozgás, és figyelni kell a szénhidrát bevitelre. A leginkább lehet hízni a cukortól, a liszttől, a rizstől, krumplitól és édes gyümölcsök. Ha pedig valaki fogyni akar rántott húsokat, halat, sajtot, túrót, joghurtot, kefirt, tejfölt, sült és párolt zöldséget, savanyú gyümölcsöket fogyasszon. „Éhezni sosem kell. A sportot minden nap javaslom fél óra, egy óra, kellemes, könnyed mennyiségben, mert a túlzott sport sem egészséges” – emelte ki étkezési tanácsadásában a szakértő.

Az esemény társszervezői a Wegener Pro Sanitate Alapítvány és Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala. Támogatók: Mucsi Enikő Beáta és a Salvatore Egyesület.