Skip to main content

Nyílt szavazással, egyhangúan fogadták el Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnökjelölt támogatását, valamint a széki szervezetek által javasolt kongresszusi küldöttek listáját a Háromszéki Képviselők Tanácsának (HKT) ülésén jelenlevők február 27-én, pénteken, Sepsiszentgyörgyön.

foto_Kocsis_B_Janos-HKT-7960

Az ülést Márton Árpád parlamenti képviselő, a HKT elnöke nyitotta meg, amelyen a jelen levő tagok mellett részt vettek az egyházi és civil szervezetek képviselői is.

Kelemen Hunor, Szövetségi elnök felszólalásában többek között az aktuálpolitikai kérdéseket, az elmúlt huszonöt év megvalósításait, a Szövetség kihívásait, valamint a 2016-os választási rendszerrel kapcsolatos parlamenti vita részleteit ismertette, amelyben az RMDSZ határozott álláspontja, hogy egy olyan választási rendszer elfogadható, amely biztosítja a magyar közösség számára az arányos képviselet lehetőségét. Elmondása szerint annak ellenére, hogy a Szövetség a nulláról indult céljai java részét megvalósította. „A legfontosabb a jövőbe tekintés, az erdélyi magyarság jövőképének megteremtése, amely lehetővé teszi, hogy szülőföldjükön magyar emberként megmaradhassanak az itt élők. Fontos, hogy a politikai érdekképviselet megtalálja ezekre a problémákra a megoldást, így honorálja a választóktól kapott értékes bizalmat. Meggyőződésem, hogy a magyar kisebbség számára az etnikai politikai érdekképviseletnek Romániában ma nincs alternatívája.” mondta Kelemen.

A szövetségi elnök beszédében az olyan megvalósításra váró célokra is kitért, mint a magyar nyelvű állami egyetem és a különböző autonómia-formák kérdése. Hozzátette, a következő esztendőket a megyei és országos szervezetekben úgy kell megtervezni, hogy azok a változásról és a közösségépítésről szóljanak Székelyföldtől a Partiumig. „Mindig vannak és lesznek megvitatnivaló kérdéseink, de ezeket a Szövetségen belül meg tudjuk tárgyalni közösen és képesek vagyunk közösen meghozni azokat a döntéseket, amelyek a romániai magyarság ügyét szolgálják.” tette hozzá a szövetségi elnök.

Kelemen Hunor a magyar kormánnyal, valamint a nemzetpolitikai államtitkársággal a honosításra vonatkozóan nemrég aláírt megállapodás kapcsán kiemelte Kovászna, Bihar és Hargita megye eredményes tevékenységét. A szövetségi elnök beszédében a magyar kormánnyal való kiegyensúlyozott viszonyról is szólt, amely a következő szövetségi elnöki mandátumában is kiemelt helyen áll, ugyanakkor a fontos erdélyi magyar ügyek folyamatos napirenden tartására is felhívta a figyelmet.

A szövetségi politikai tájékoztatója után, a testület tagjai egyhangúan megerősítették az RMDSZ Megyei Állandó Tanácsának januári döntését, mely értelmében Kelemen Hunort támogatják a Szövetség élére a következő négy éves ciklusban is.

A gyűlés utolsó napirendjeként a széki szervezetek javaslatai alapján megszavazták annak a 28 személynek a névsorát, akik képviselni fogják a megyei szervezetet az áprilisban, Kolozsváron sorra kerülő tisztújító kongresszuson.