Skip to main content

Az erdővidéki emberek érdekeit szolgálja a Benkő Erika képviselő által szorgalmazott törvény, melynek értelmében két évvel hamarabb mehetnek nyugdíjba a Baróton és annak nyolc kilométeres körzetében 30 éve élők. Az RMDSZ szenátorjelöltje a többi erdővidéki településre is kiterjesztené a törvényt – hangzott el az egykori baróti bánya telephelyén tartott sajtótájékoztatón.

PHOTO-2020-11-12-15-14-22

„Az elmúlt négy évben a képviselőházban mindig kerestem annak a lehetőségét, hogy az erdővidéki, háromszéki emberekért tegyek, mindazok mellett, hogy emberjogi és külpolitikai ügyekkel foglalkoztam. Amikor a képviselőházban egy olyan törvénytervezettel találkoztam, ami arról szólt, hogy az iparilag szennyezet zónákban 30 éve élők, büntetőpontok felszámolása nélkül két évvel hamarabb kedvezményes nyugdíjba mehetnek, éltem a lehetőséggel és Barótot is felterjesztettem a listára. Arra biztatok minden, nyugdíj előtt álló erdővidékit, hogy éljen ezzel a lehetőséggel” – részletezte Benkő Erika, az RMDSZ szenátorjelöltje.

Utalva a bányászok embert próbáló munkakörülményeire, és a szénbányászat okozta szennyezésre elmondta: egyfajta kárpótlást próbál nyújtani ez a törvény a Baróton és közigazgatásilag a városhoz tartozó települések lakóinak, a bibarcfalvi, bodosi, felsőrákosi, köpeci és miklósvári embereknek. A minisztérium a napokban dolgozza ki a törvényre vonatkozó alkalmazási normát, melynek mihamarabbi életbe ültetése mellett Benkő Erika javasolni fogja, hogy Nagyajta, Középajta, Vargyas, Bardoc, Erdőfüle, Kisbacon, Nagybacon, Magyarhermány, Szárazajta és Székelyszáldobos is kerüljenek fel az előbbi települések sorába, és amennyiben lehetséges Apáca, Ürmös, Ágostonfalva és Bölön is.

A bányavállalat volt az erdővidéki gazdaságnak a szíve, hiszen több ezer helyi és homoródmenti embernek biztosított megélhetést a nagy környezeti terhelést is nyújtó bányatevékenység. Benedek Huszár János polgármester Barót lakóinak nevében is üdvözölte a törvénymódosítást. Az elöljáró elmondta, önkormányzatként minden adminisztratív segítséget megadnak az érintetteknek: „A polgármesteri hivatal már felleltározta azoknak a névsorát, akik most kellene nyugdíjba menjenek, továbbá a lakosság nyilvántartó elkészített egy olyan típusigazolást, amely bizonyítja, hogy 30 éve a térségben él az illető.”

Az Erdővidéken közösségi munkát végző Demeter Zoltán, a képviselő asszony helyi irodavezetője a sajtótájékoztatón kiemelte, már nagyon sok megkeresés érkezett hozzuk, reméli, minél több erdővidéki személyt érint a kedvezményes nyugdíj. Mindenkinek segíteni fognak az eligazításban.

Az eseményen részt vett a nyugdíj előtt álló Bokor Olga és Veres Ilona is, akik több évtizede a térségben laknak. Elmondták, már nagyon várják, hogy gyakorlatba lépjen a törvény, mert mindenképpen élni szeretnének a lehetőséggel.