Skip to main content

A képviselők munkája az olyan problémák megjelenítéséről is szól Bukarestben, melyek nem politikai ügyek, viszont a politikumnak kell megoldást találniuk rájuk, és ez a munka a közösség közvetlen képviseletéről szól. Benkő Erika képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján parlamenti munkájának ezen vetületéről számolt be.

2

A képviselő az elmúlt két hétben több kérdést intézett különböző minisztériumokhoz, annak érdekében, hogy pontos válaszokat kapjon, néhány a közösségünket égetően érintő problémára. Egyik ilyen az angol tantárgyversenyen tapasztalt megkülönböztetés. Az ügyben a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentést tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, ugyanakkor Benkő Erika személyesen is kérdést intézett az államtitkárhoz és a tanügyminiszterhez a diszkriminatív eset kapcsán, amely szerint a magyar diákok román nyelvre kötelesek fordítani az angol szövegeket. „Nagyon örülök annak, hogy kivették a tantárgyversenyből a fordítás részt. Megnyugtatóan zárult ez az alkotmányellenes és a kisebbségi diákokat hátrányosan megkülönböztető ügy. Továbbra is kíváncsi vagyok arra, hogy a jövőben mit kívánnak tenni azért, hogy hasonló helyzet ne fordulhasson elő” – részletezte a képviselő, aki hasonlóan járt el a szállításügyi minisztériumnál is, a Román Vasúti Társaságnál történő számtalan járat megszüntetése miatt. A célszerűtlen intézkedés többek között az IR 1745-ös járat megszakítását is jelenti, amely az egyetlen napközbeni összeköttetést biztosítja Brassón keresztül Bukarest és Erdély között, valamint az egyetlen olyan járat, amely Erdővidéken is áthalad.

„A kulturális minisztériumhoz az oltszemi Mikó-kastély kapcsán intéztem kérdést. A tulajdonos bodoki, illetve megyei önkormányzat teljes rehabilitációt végezne az épületen, de mivel A-kategóriás műemlékről van szó, nem tudnak európai forrásokat lehívni. Számos megválaszolatlan kérdésre várom a választ, hogy léteznek-e országos pályázatok az A-kategóriás műemlékek felújítására, amennyiben igen, idén mekkora keretre lehet számítani? Ha nincsenek ilyen jellegű projektek, miként kívánja feloldani a minisztérium a hasonló problémákkal küzdő önkormányzatok gondjait?” – emelte ki Benkő Erika.

A Ponta kabinet által 2013-ban elfogadott törvény a mezőgazdasági, kulturális, egészségügyi, sport- és ifjúsági, környezetvédelmi, vendégforgalommal foglalkozó intézményeket megyei tanácsi hatáskörbe utalta, átadták az egykori iskolai táborokat és sportközpontokat is. Ezt végül alkotmányos kifogások miatt elutasították, azóta is folyamatos ígérgetések vannak. Hasonlóan állami működtetés alatt van a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnok és a focipálya is. A képviselő a sport minisztériumhoz fordulva érdeklődött afelől, hogy mikor tervezik ezeket az állami ifjúsági és sportlétesítményeket visszaadni önkormányzati tulajdonba, illetve mi lesz az említett két megyeszékhelyi komplexum sorsa.

Továbbá arra is kitért, hogy a Kovászna megyei Bodok község országosan kiemelkedő a lovas sportok tekintetében, ahol évente szerveznek országos és nemzetközi versenyeket, amelyeknek köszönhetően a világ legjobbjai jönnek el megmérettetni Romániába, az oltszemi világszínvonalú maratonhajtó-pályára. „Sajnos az ilyen létesítmény fenntartásához csupán helyi és megyei források adottak, amelyek nem elegendőek. Arra voltam kíváncsi, hogy milyen jellegű szaktámogatást biztosít a minisztérium a lovas sportoknak, hova és mekkora keretre pályázhatnak a fogathatók, illetve, hogy a következő évekre milyen sport stratégiával rendelkezik a minisztérium?”—részletezte a képviselő.

Benkő Erika elmondta, elkezdték a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat tavalyi évről készült jelentéséhez a felméréseket, amelyek reményeink szerint április elejére elkészülnek. „Újra szeretnénk indítani azt a kampányunkat, hogy ne csak a közszférában lehessen használni a magyar nyelvet, hanem kereskedelmi és szolgáltató egységekben is. Éppen ezért újfent megkeressük a multinacionális cégeket, a bankokat és emlékeztetjük őket arra, hogy a magyar nyelv használata üdvös és ajánlott régiónkban. Azt szeretnénk például, hogy az online bankolás lehetséges legyen magyarul is, többek között ezzel a kérésünkkel is megkeressük a bankokat.” Újabb szolgáltatókat is megkeresnek, többek között a Netflixet is azért, hogy a felületen elérhető műsorokat magyarul is lehessen nézni, főleg, ami a gyerekek számára biztosított tartalmakat illeti, hiszen ők azok, akik még nem beszélnek annyira jól idegen nyelveket.

A képviselő az elmúlt napokban történt kézdivásárhelyi kislány esetére is felhívta a figyelmet, akit a magyar nyelv használatáért ért megrovás. A család beleegyezése után az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál feljelentést tesz a jogvédő szolgálat és nemzetközi fórumokon is foglalkoznak az üggyel. Amennyiben a család beleegyezik hivatali visszaélés vádjával bírósági úton is megtámadható az orvos.

A hasonló jellegű kérdésekkel, esetekkel keressék fel bizalommal a képviselői irodát az RMDSZ Sepsiszentgyörgyi irodájában (Martinovics Ignác utca 2. szám).