Skip to main content

A Beke-Szőcs ügy egyértelműen a magyar közösség elleni támadás – hangsúlyozta Benkő Erika, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi képviselője a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen a témában tartott csütörtöki előadáson.

Benko Erika tusvanyos

Ahogy normalizálódik és egyre inkább a párbeszéd útja felé terelődik a regionalizmus kérdése Romániában, a magyar ügyekkel foglalkozó titkosszolgálati és államhatalmi szervek megpróbálták hitelteleníteni a székelyföldi törekvéseket azzal, hogy a terrorizmus skatulyájába akarják belehúzni az amúgy nagyon is legitim székely regionalizmust.

„Nyilvánvaló, hogy a Beke-Szőcs ügy fabrikálásának az a célja, hogy azt az üzenetet közvetítse Románia nemzetközi partnerei felé, hogy a magyar közösség céljai államellenesek, hogy az erdélyi magyar közösség az erőszak útjára lépett, miközben ez nem igaz. Az elmúlt szinte három évtizedben kizárólag demokratikus úton, párbeszéddel és politikai akarat révén érvényesítettük közösségi céljainkat”— emelte ki a képviselő. Hozzátéve: sajnos a Beke-Szőcs ügy titkosszolgálati diverziónak tűnik, melynek a célja a székelyföldi közösségi célok ellehetetlenítése. Akárhogyan nézzük is, most már van egy jogerős ítélet, mely kimondja azt, hogy Romániában van etnikai indíttatású terrorkísérlet, és ez nagy veszélyeket hordoz, mert ez az elkövetkezőkben azt eredményezheti, hogy közösségünkre még inkább nemzetbiztonsági kockázatként tekinthetnek az állami hatóságok, hiszen a titkosszolgálatok eddig sem rejtették véka alá, hogy a székelyföldi magyar törekvéseket nemzetbiztonsági kockázatnak tekintik.

„Ez egyébként világosan kiderül a vádiratból is, mely ahelyett, hogy kizárólag tényekre és bizonyítható vádakra szorítkozna, politikai töltetű, olyan fotókkal és állításokkal van tele, melyek nem a vádlottak tetteire alapoznak, hanem a székelyföldi magyar közösség románellenességét hangsúlyozzák. Nagyon ijesztő, hogy miközben Romániában folyamatosan az igazságszolgáltatás van a közbeszéd célkeresztjében, születhet olyan ítélet ebben az országban, melynek következtében konkrét tárgyi bizonyítékok nélkül el lehet ítélni embereket öt év börtönre, mindezt néhány ködös és nehezen értelmezhető telefonbeszélgetés alapján. Számomra egyébként az is abszurd, hogy egy állítólagos terrorcselekményre készülő társaság telefonon beszéli meg az erre vonatkozó terveinek részleteit, nehezen hihető és valószínűleg nagyon kevés a valóságalapja” – mondta az előadáson Benkő Erika.

Az ügyészek szerint Szőcs Zoltán és Beke István „a szélsőségesen nacionalista magyarországi HVIM” eszméit terjesztették Erdélyben azzal a céllal, hogy „megnehezítsék/megakadályozzák az államhatalom gyakorlását az úgynevezett Székelyföldön”, akár „a román etnikumú közösségek és ezek javaik elleni erőszakos cselekedetekkel.” A román állam alkotmányos alapjainak lerombolása mellett mindezeknek a célja pedig a Nagy Magyarország visszaállítása – olvasható a vádiratban.

„És mindezt néhány petárda felrobbantásával akarták elérni? Az pedig, hogy az oroszokat is megpróbálják ebbe az ügybe belekeverni, engem őszintén nem lep meg. Nagyon „divatos” lett újabban Európa-szerte az oroszokhoz kötni a kisebbségi törekvéseket. A spanyol állami szervek előszeretettel hangoztatják például, hogy a katalán függetlenségi ügyet az oroszok idézték elő, de ugyanígy ráhúzzák ezt a sémát a skót függetlenségi vagy a breton nyelvi jogi törekvésekre is. Hirtelen minden európai kisebbségi ügyet orosz politikai diverziónak tulajdonítanak” – részletezte a képviselő, aki szerint ennek az oka nyilvánvalóan a jelenlegi világpolitikai helyzet, hogy az új világpolitikai paradigma ismét a Nyugat vs putyini Oroszország dichotómiája lett. Egyfajta virágkorát éli újra a hidegháborús hangulat és a jelenlegi geopolitikai helyzetben a legegyszerűbb, ha a kisebbségeket Oroszország trójai falovaként tüntetik fel, mert ez a legbiztosabb módja annak, hogy a legitim céljaikat leseperjék.

„Éppen ezért a román diplomácia régóta terjeszti azt a valótlan állítást, hogy a székelyföldi politikai törekvéseknek köze van az oroszokhoz, ami számomra, aki hiszek abban, hogy a történelmi régiókra alapozó modern és fenntartható regionalizmus elengedhetetlenül fontos ennek az országnak a valós fejlődéséhez, teljesen abszurd és elfogadhatatlan. Ennek pontosan az ellenkezője igaz, hogy folyamatosan az Amerikai Egyesült Államok politikai támogatását kérjük e tekintetben” – összegezte a sepsiszentgyörgyi képviselő.