Skip to main content

A felzárkózás időszaka után, az RMDSZ erdővidéki csapata új alapokra helyezi Barót városának fejlesztését. Az Incze Gyula Városfejlesztési Terv sarokpontjairól telefonos konzultációt is tartottak, több mint 1500 baróti lakosnak véleményét kérték ki, ez alapján született meg a dokumentum, vezette fel Lázár-Kiss Barna András polgármester a csütörtöki sajtótájékoztatót, amelyen a városfejlesztési tervet ismertették.

2020_09_17_Barot_sajtotaj_foto_Kelemen_Lehel 4

Az elmúlt időszakban sikerült előre lépni több téren is, emlékeztetett a város vezetője. „Ma Erdővidéken zajlik a megye legnagyobb infrastrukturális fejlesztése, megvan a megoldás a víz- és szennyvízhálózat kiépítésére, kimozdítottuk a holtpontról az új iskola ügyét, megnyitjuk a térség turisztikai információs irodáját, a városi kórház folyamatosan fejlődik, bővítjük a sportolási és szabadidős lehetőségeket. Úgy vélem, megteremtettük a biztos alapokat a további építkezésre, és minden adott, hogy Barót egy élhető, hosszú távon fejleszthető város legyen. Az Incze Gyula Városfejlesztési Terv az RMDSZ és lakosság közös víziója, mely mentén Barót a térség közösségi és gazdasági erőterének centrumaként működhet. A tervben foglalt célkitűzések rövid és középtávon megvalósíthatóak, minden fejlesztéshez megvannak a partnerek, a pályázati források” – hangsúlyozta a polgármester.

Tamás Sándor tanácselnök szerint a felelős tisztségviselőnek hosszú távon kell gondolkodnia. „Programokban gondolkodunk, nem választási ciklusokban. Kell legyen jövőképünk, arról a térségről, településről, amelyet képviselünk. Erdővidék kapcsán többször is beszéltünk erről, négy év alatt nem lehet mindent kivitelezni, de ahhoz, hogy az első lépés után a másodikat is megtegyük, tudnunk kell, hova akarunk eljutni. Ezzel a tervvel jó irányt választott Lázár Kiss Barna András csapata, kiválóan illeszkedik a megyefejlesztési tervünkhöz. Fontosnak tartjuk az összehangolt fejlesztéseket” – emelte ki Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Mint hozzátette, az együttműködéshez arra is szükség volt, hogy Barót legyen partnere a fejlesztési programoknak, korábban ez nem volt mindig így. „Együtt fogunk dolgozni, együtt tudunk előre menni, egyetértéssel lesz eredmény és fejlesztés” – nyomatékosított Tamás Sándor.

Nem elég nagyokat ígérni, politikai erő is szükséges a megvalósításához, hívta fel a figyelmet Váncza Tibor, az Erdővidéki RMDSZ elnöke, aki az együttműködés, a csapat erejét hangsúlyozta. „Nem elég Barót egyedül, hanem a többi öt önkormányzat együtt gondolkodására is szükség van. Szót értettünk a mentőszolgálat, a kórház, a sürgősségi felügyelet kérdésében, legutóbb az urbanisztikai szakember ügyében is. Van csapat, van vízió, van akarat, van erő mindezeket megvalósítani. Arra kérjük az erdővidékieket, hogy válasszák a közös fejlesztésre, közös munkára alapozott biztos jövőt” – emelte ki a széki elnök.

Az Incze Gyula városfejlesztési terv 10 pontban fekteti le a közép és hosszú távú fejlesztési cselekvési programot: egészségügy, oktatás, infrastruktúra, közbiztonság, kultúra – ifjúság – sport, városrendezés, turizmus, közösségépítés, gazdaság, szociális hálózat. A terv Incze Gyula, az 1900-as évek sikeres vállalkozója, mecénása, közösségi vezető nevét viseli, akinek a munkája révén Barót lett Erdővidék központja.