Skip to main content

A május 26-i európai parlamenti választásoknak nagy a tétje. Az anyaországi, erdélyi és felvidéki EP képviselők által a Kárpát-medencei magyarságnak lehet az egyik legnagyobb csoportja a néppárti frakcióban, hangzott el február 13-án, a Sepsiszentgyörgyön tartott bővített polgármester-találkozón, amelyen az RMDSZ és az MPP önkormányzati képviselői vettek részt.

foto_Kocsis-B_Janos-MSPI_Haromszek-7187

„Ez már komoly erő. Mi, erdélyi magyarok európai kisebbségként bebizonyítottuk az elmúlt évben már a Minority Safepack kapcsán, hogy összefogva nagy célokat érhetünk el. Erre a nemzetközi sikerre kell tovább építkeznünk” – fogalmazott Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke.

„Európa-szerte 1,3 millió ember kérte az Uniótól az őshonos kisebbségek védelmét. A MSPI Erdélyből indult, mi vittük sikerre, és nekünk kell folytatnunk a munkát. Célunk egy európai törvény, amely védi a nemzeti kisebbségeket. Csak akkor járhatunk sikerrel, ha erős képviselettel rendelkezünk az Európai Parlamentben” – tette hozzá az elnök.

A román kormány EP választásokat szabályzó döntése után kezdi el az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete a szükséges támogató aláírások gyűjtését. Országos viszonylatban 200 ezer aláírást kell leadjon a Szövetség a választási bizottsághoz, amelyből Háromszék 30.000-et vállalt.